Linkovi

Kristina Galjak: Solanine poruke u vezi sa referendumom biće veoma jasne


Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana zahtijevaće od crnogorskih političara da vlast i opozicija u konstruktivnom dijalogu primijene preporuke Venecijanske komisije o pravilima održavanja referenduma, saopštila je crnogorskim medijima njegov portparol Kristina Galjak.

“Solanine poruke u vezi sa referendumom biće veoma jasne - da nikakva odluka ne treba da se donosi prije izvještaja Venecijanske komisije i da želimo da taj izvještaj, kad god bude objavljen, bude primijenjen kroz dijalog svih strana”, rekla je Galjak crnogorskim medijima.

Osim sa zvaničnicima Srbije, Solana će u ponedjeljak razgovarati sa crnogorskim premijerom i predsjednikom Milom Đukanovićem i Filipom Vujanovićem, i odvojeno sa liderom Socijalističke narodne partije Predragom Bulatovićem.

Galjak je navela da će Solana Đukanoviću, Vujanoviću i Bulatoviću ponoviti stavove EU iz pisma opoziciji i iz diplomatske poruke koju je “trojka” nedavno uručila u Podgorici i u Beogradu.

“Želimo da lideri u vlasti i opoziciji u Crnoj Gori konstruktivno reaguju na ono što Venecijanska komisija predloži. Ono što moraju da urade je da primijene njene preporuke”, rekla je ona.

Venecijanska komisija treba polovinom decembra da usvoji ocjenu o usklađenosti crnogorskog referendumskog zakonodavstva sa međunarodnim standardima i preporuči njegove eventualne izmjene.

Komentarišući da li je EU spremna da posreduje u dijalogu o pravilima za referendum, s obzirom da opozicija tvrdi da ne želi da priča direktno sa vlašću i Đukanovićem, Galjak je rekla da “to nije pitanje posredovanja”.

Za to vrijeme, SNP je najavila da će poslati svog predstavnika na plenarno zasijedanje Venecijanske komisije ukoliko dobije zvaničan poziv i nagovijestila da bi nakon objelodanjivanja njenog izvještaja mogla prihvatiti poziv EU za razgovor o referendumskim uslovima.

Demokratska partija socijalista ocijenila je danas očekivanim zaokret Socijalističke narodne partije o unutarcrnogorskom dijalogu o referendumu, pa makar i uz posredovanje Evropske unije.

“Očito je da su kolege iz SNP-a pažljivije pročitali stavove koje su dobili iz EU. Stavovi visokog predstavnika EU Havijera Solane bili su sadržani i u stvovima evropske trojke”, kazao je portparol DPS-a Predrag Sekulić.




XS
SM
MD
LG