Linkovi

Rekordni profiti naftnih kompanija


Kongres je zainteresovan za donošenje zakona o plaćanju takse na tako visoke profite naftne idustrije, kao boi se siromašnim Amerikancima pomoglo da plate naglo porasle račune za grejanje.

Kako su cene nafte veoma porasle u Sjedinjenim Državama ove godine, naftne kompanije su zabeležile ogromne profite. Mnogim potrošačima u Americi je već dosadilo.

«Smanjite cene, molim vas. Ako možete olakšajte nam. Mislim da je to nije u redu. Ali ipak su vam ruke vezane. Šta ćete da uradite? Treba nam benzin».

U trećem kvartalu ove godine Ekson Mobil je ostvario profit od blizu 10 milijardi dolara. Rojal Dač Šel zaradio je više od 9 milijardi, dok je Ševron napravio 3 i po milijarde profita. Kritičari, uključujući aktivistu za prava potrošača Anu Aurilio okrivljuju pohlepu korporacija.

«Ono što vidimo je da naftne kompanije profitiraju zbog nepogoda kao što je uragan Katrina i smeju se celim putem do banke».

I dok kritike postaju sve glasnije, naftne kompanije se suprotstavljaju, insistirajući da njihovi profiti ne odudaraju od zarada u drugim industrijama. Oni takodje navode da su poremećaji u snabdevanju naftom zbog uragana Katrina i Rita, povećali cenu sirove nafte na 70 dolara za barel, što je osnovni razlog za rekordne profite. Rejola Dauer je saradnik Američkog instututa za naftu.

«Ti profiti su ostvareni zbog relativne nestašice naftnih derivata i zbog dodatnih problema koje je izazvala Katrina i stalne potražnje potrošača za njima. To je ono što odredjuje cenu».

Iako su cene znatno opale tokom prošlog meseca, potrošači su nezadovoljni i članovi obe vodeće stranke u Kongresu žele odgovore. Senat ispituje optužbe da su kompanije veštački uvećale cene. Takodje, raste podrška za donošenje zakona o uvodjenju dodatnog poreza na visoke profite naftne industrije. Novac bi trebalo da bude iskorišćen za pomoć siromašnim Amerikancima da plate račune za grejanje. Medjutim, rukovodioci naftnih kompanija brane svoje profite kao neophodne. Bob Lenzner, urednik u poslovnom magazinu 'Forbs' se slaže.

«Većina novca biće upotrebljena za traženje novih izvora nafte i prirodnog gasa na mestima gde je to veoma skupo».

Bušova administracija se protivi bilo kakvim novim porezima na zarade naftne industrije i želela bi da se poveća eksploatacija nafte sa morskog dna i uspostave nacionalne rezerve benzina i prirodnog gasa za vanredne situacije.

XS
SM
MD
LG