Linkovi

Vujanović: Termin održavanja sesije Venecijanske komisije ne utiče na vreme referenduma


Predsednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je danas kako ne očekuje da će se zaključci Venecijanske komisije u vezi sa Zakonom o referendumu bitno razlikovati od njenih saopštenih stavova, kao i Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju. Prethodno je član Venecijanske komisije Tomas Markert rekao da nekadašnje zaključke o uslovima za organizovanje crnogorskog referenduma treba preispitati.

Navodeći da je taj zakon 2001. godine dobio visoke ocene, Vujanović je rekao da ipak treba sačekati stav Venecijanske komisije, pažljivo ga razmotriti i prihvatiti sugestije u onom delu u kome su “iskustveni evropski standardi primjenjivi”.

«Termin održavanja sesije Venecijanske komisije ne utiče na vreme referenduma», kazao je Vujanović novinarima i ponovio da će se on održati početkom februara ili kraja aprila 2006. godine

On je ocenio da se to vreme uklapa u potrebu razmatranja ne samo zakona, nego kompletnih demokratskih uslova referenduma i istakao da se još nada da će se u parlamentu voditi dijalog o tom pitanju.

No, zamenik sekretara Venecijanske komisije Tomas Markert izjavio je prethodno da razvoj događaja u Crnoj Gori od 2001. godine zahteva da se njeni nekadašnji zaključci o uslovima za organizovanje crnogorskog referenduma preispitaju.

Markert je ipak naglasio da nije moguće da Venecijanska komisija sačini preporuke koje ne bi bile u saglasnosti sa standardima i dosadašnjim iskustvom evropskih zemalja.

Član te komisije iz Crne Gore Srđan Darmanović tvrdi da preporuke Venecijanske komisije u vezi sa crnogorskim referendumom neće imati naredbodavni karakter i da se Komisija neće baviti brojkama i procentima, aludirajući na pretpostavke o povećanju cenzusa izlaznosti glasača.

Darmanović ne očekuje da će u preporukama Venecijanske komisije biti stavova očigledno politički motivisanih, jer je čine ljudi koji vode računa o svom stručnom autoritetu.


XS
SM
MD
LG