Linkovi

Početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Crne Gore i Evropske unije


Evropski komesar za proširenje Oli Ren i zvaničnici državne zajednice sutra će u Beogradu svečano proglasiti početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Crne Gore i Evropske unije. Srbija i Crna Gora time formalno započinje proces koji treba da je dovede do prvog ugovornog odnosa sa Evropskom unijom i tako ulazi u fazu u kojoj su Hrvatska i Makedonija bile pre četiri, a Albanija pre dve i po godine. Zagreb i Skoplje taj deo posla završili su za manje od godinu dana, dok Albanija još pregovara. Proces stabilizacije i pridruživanja kao strategiju prema zapadnom Balkanu, Evropska unija usvojila je 1999. godine u želji da učvrsti mir, podstakne stabilnost i demokratiju i ponudi evropsku perspektivu svakoj od zemalja regiona.

Potpredsednik srpske Vlade Miroljub Labus izjavio je da dolazak evropskom komesara Olija Rena u Beograd predstavlja veliko priznanje i šansu da se pregovori završe u razumnom roku. Takva šansa ne sme da se propusti, naglašava Labus. Labus smatra da je krajnje vreme da se pitanje odnosa Srbije i Crne Gore razreši i naglašava da je kasno za odlaganje referenduma u Crnoj Gori. Srbija može da živi sa tim, ukoliko se u aprilu reši enigma da li postoji ili ne postoji državna zajednica, rekao je Labus.

Inače, posle potpisanog Sporazuma naredna faza u približavanju Evropskoj uniji je podnošenje kandidature za članstvo.

Crnogorski premijer Milo Đukanović ocijenio je danas na Forumu o Mediteranu Parlamentarne skupštine OEBS-a koji se održava u Miločeru da će demokratski epilog referenduma o nezavisnosti Crne Gore doprineti jačanju stabilnosti u regionu i pozvao Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju da se direktno uključi u njegovu pripremu i monitoring.

Govoreći na Forumu u Miločeru, Đukanović je kazao da je Crna Gora odlučna da nastavi da se izgrađuje kao potpuno funkcionalna demokratska država.

„Crna Gora će početkom naredne godine omogućiti građanima ostvarivanje fundamentalnog demokratskog prava na samoopredelenje. U duhu evropske i evroatlanske integracije, želimo da afirmišemo državni i nacionalni identitet“, istakao je Đukanović.

On je kazao da Crna Gora potvrđuje superiornost modela „jedinstvo u različitostima“, ističući da veruje da će i ovim skupom učiniti korak dalje u razvoju međusobne saradnje i poverenja i jačanju dijaloga.

Đukanović je rekao da se Crna Gora stalno potvrđuje kao istrajan zagovornik i promoter regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Bezbednost Mediterena i ostatka Evrope usko je povezana i zato se ne može vezivati samo za Evropu, rekao je na forumu u Miločeru generalni sekretar Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Mark Perin de Brišenbo.

„Nizom aktivnosti OEBS-a, sa zemljama Mediterana, povećava se bezbednost ovog regiona“, naveo je Brišenbo.




XS
SM
MD
LG