Linkovi

Umro legendarni lovac na naciste Simon Vizental


Simon Vizental je proveo veći deo svog života boreći se protiv antisemitizma i predrasuda. Arijel Muzikant, predsednik Izraelsko-jevrejske kulturne zajednice u Beču, rekao je za Glas Amerike, da će iza Vizentala ostati velika praznina.

«To je veliki gubitak za jevrejsku zajednicu u Austriji i za svetsku jevrejsku zajednicu. Rekao bih da smo izgubili nekog ko je ceo svoj život posvetio borbi protiv zaborava i pokušavao da pretvori šoah i holokaust u nešto jedinstveno, što ne bi trebalo da se poredi sa bilo čime i ne bi trebalo da se zaboravi, istovremeno tragajući za istinom i pravdom, dok je s treće strane pokušavao da živi normalno i ta kombinacija je ono što ga je činilo izuzetnim.»

Simon Vizental se rodio 31. decembra, 1908, u malom mestu u današnjoj Ukrajini, a Nemci su ga zarobili 1941. Poslednje godine Drugog svetskog rata je proveo u nekoliko koncentracionih logora, ali je preživeo holokaust. Narednih 60 godina života je posvetio hvatanju odgovornih za zločine nad Jevrejima. Vizental je pomogao da se pred lice pravde izvede, pored ostalih, svojevremeni vođa SS-a, Adolf Ajhman, koji je pronađen u Argentini 1960. i potom osuđen i obešen u Izraelu, za zločine koje je počinio nad Jevrejima. Simon Vizental je 1947. osnovao Jevrejski dokumentacioni centar u Lincu, a kasnije, 1961, otvorio manju kancelariju u Beču. Njegov rad u Austriji nije u svakom trenutku nailazio na pozitivna reagovanja, a njegov sukob sa bivšim kancelarom Brunom Krajskim, takođe jevrejskog porekla, završio se na sudu.

XS
SM
MD
LG