Linkovi

Nikola Fabris: Poskupljenje nafte neće uticati na značajniji rast inflacije u Crnoj Gori


Poskupljenje nafte neće uticati na značajniji rast inflacije u Crnoj Gori, ali bi nastavak tog trenda na svjetskim berzama mogao ugroziti projektovanu ovogodišnju stopu, smatra glavni ekonomista Centralne banke Crne Gore, Nikola Fabris. Gorivo, čija je cijena u Crnoj Gori jedna od najviših u Evopi, od juče je još skuplje.

U toj instituciji je prije najnovijeg poskupljenja goriva procijenjeno da će ovogodišnja stopa inflacije biti manja od prošle godine zabilježenih 4,3 odsto i iznositi između tri i 3,5 odsto.

«Imajući u vidu da glavninu cijene naftnih derivata na tržištu predstavljaju porezi i druge vrste dažbina državi, trebalo bi ozbiljno razmisliti da se njihovim smanjivanjem ograniči dalji eventualni rast maloprodajnih cijena», kazao je Fabris.


Crnogorski ministar finansija, Igor Lukšić, saopštio je da u ovom trenutku nije realno očekivati bilo kakve korekcije dažbina na gorivo, zato što bi to moglo značajno da smanji prihode Budžeta. On je objasnio da su prihodi od goriva među najvećima u Budžetu.

Lukšić je dodao da je mala utjeha to što je, u cjelini, rast cijena goriva na tržištu globalni.

Crnogorska Vlada, prema njegovim riječima, očekuje značajne prihode od prodaje vojne imovine, koji bi trebalo da nadmaše iznos potreban za reformu Vojske Državne zajednice. Prodaja vojne imovine, pojasnio je on, značiće i razvoj novih privrednih oblasti, odnosno ulaganje u nautički i zdravstveni turizam, a višak će biti deponovan kao crnogorske rezerve.

Najvažnije je, tvrdi on, da ove godine iz privatizacionih prihoda bude obezbijeđeno dovoljno novca za izmirivanje većine duga, prije svega za zarade.

Crna Gora će, kako je najavio, tražiti da fakture za Vojsku i obaveze sa njene teritorije budu servisirane iz jednog centra koji će biti smješten u njoj.

"Sada imamo pomalo apsurdnu situaciju da se u sjedištu Ministarstva odbrane u Beogradu odobravaju fakture koje plaća crnogorsko Ministarstvo finansija", rekao je Lukšić.

Gorivo, čije cijene u Crnoj Gori u posljednje vrijeme rastu, od danas je još skuplje, pa će litar supera do 5. septembra koštati 1,08 EUR, bezolovnog benzina 1,1, dizela 0,95, a ekodizela 0,97 EUR.




XS
SM
MD
LG