Linkovi

Istekao zakonski rok za uklanjanje metalne crkve sa Rumije


Crnogorsko ministarstvo uređenja prostora obratilo se načelniku Generalštaba Vojske Draganu Paskašu zahtjevom da vojni helikopteri učestvuju u uklanjaju crkve koju su transportovali na vrh Rumije, ali odgovor još nije stigao, saopštio je resorni ministar Boro Vučinić. Rok Ministarstva za zaštitu životne sredine i uređenje prostora dat Mitropoliji crnogorsko-primorskoj da izmjesti crkvu metalne konstrukcije sa vrha Rumije istekao je u ponedeljak.

Komentarišući činjenicu da je rok Ministarstva Mitropoliji da izmjesti crkvu sa vrha Rumije istekao, ministar Boro Vučinić kazao je da će biti utvrđeni svi dokazi na koje je u svojoj žalbi ukazala Mitropolija.

Ministar Vučinić ocijenio je da je mitropolit Crnogorsko-primorske mitropolije Amfilohije, zbog činjenice da je podnio žalbu, konačno počeo da poštuje crnogorski pravni sistem.

Crnogorsko Ministarstvo uređenja prostora najavilo je ranije da će ukloniti crkvu, koja je postavljena bez zakonskog uporišta, ali do sada nije preduzelo ništa da bi svoj naum i ostvarilo.

Mitropolija je postavila crkvu gvozdene konstrukcije na vrh Rumije uz pomoć vojnog helikoptera, čiju je upotrebu odobrio vrh Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore, zbog čega je od načelnika Generalštaba VSCG zatraženo da ustupi helikoptere radi uklanjanja crkve.

Osveštavanje crkve na Rumiji je postupak sračunat radi podizanja međunacionalnih, međuvjerskih, političkih i ukupnih tenzija u Crnoj Gori, ocijenio je visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković.

On je ocijenio da SPC ovim postupkom namjerno pokušala da potre korijene crnogorske nacionalne duhovnosti i individualnosti i da je udarila na jednu hiljadogodišnju tradiciju s namjerom da je uništi.

Narodna stranka saopštila je da “premijer Đukanović priprema građanski rat u Crnoj Gori’’ i optužila lidera Demokratskog saveza Mehmeda Bradhija da prednjači u destabilizaciji međunacionalnih odnosa u Crnoj Gori. Za NS je najava rušenje crkve na Rumiji- priprema terena za stvaranje nezavisnog Kosova.

Maraš: Vojska se ne smije zloupotreblajvati

Zamjenik ministra odbrane Vukašin Maraš zatražio je odgovornost zbog upotrebe vojnog helikoptera zbog crkve na Rumiji.

Maraš je ocijenio da je upotrebom vojnog helikoptera za postavljanje crkve na Rumiji Vojska SCG zloupotrijebljena i politizovana i da ne smije biti učinjeno ništa što bi na bilo koji način uvelo vojsku u međunacionalne i međukonfesionalne razdore i time joj nanijelo političke i državne štete.

"Naša vojska je vojska svih gradjana, neće se opredjeljivati ni po partijama ni po vjerama ni po nacijama. Pripadaće cijelom našem prostoru i u okviru Ustavne povelje i zakona vršiti svoje funkcije", rekao je Maraš.

XS
SM
MD
LG