Linkovi

Ljajić: Nema pomirenja i ervropske budućnosti dok je Ratko Mladić na slobodi


Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić izjavio je da nema pravde, pomirenja među susedima i evropske budućnosti Srbije i Crne Gore dok je na slobodi haški optuženik Ratko Mladić.

Ljajić je istakao da je Srbija i Crna Gora rešena da isporuči generala Mladića Haškom tribunalu, ukoliko se on nalazi na njenoj teritoriji. Nema napretka bez izručenja Ratka Mladića, rekao je Ljajić i upozorio da možemo biti šampioni u ekonomskim i političkim reformama, ali će sve druge zemlje biti u Evropskoj uniji osim nas ukoliko ne izvršimo ovu obavezu. Ljajić je dodao da država, osim podrške kažnjavanju odgovornih za ratne zločine, mora biti i nosilac procesa pomirenja i suočavanja sa prošlošću.

Šef misije OEBS-a u Beogradu Mauricio Masari pozdravio je odluku predsednika Srbije Borisa Tadića da ode u Srebrenicu na obeležavanje desetogodišnjice zločina jer će time pokazati da Srbija osuđuje zločine i saoseća sa žrtvama.

I ambasador Bosne i Hercegovine u Beogradu Tomislav Leko pozdravio je odluku predsednika Tadića, ističući uverenje da je to još jedna potvrda službene Srbije da iskreno progovori o svim onim stvarima koje nisu najugodnije za srpsku javnost.

Potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović smatra da će odlazak predsednika Srbije Borisa Tadića 11. jula u Srebrenicu predstavljati značajan korak ka suštinskom poverenju a bez toga nema ni suštinske stabilizacije prilika u jugoistočnoj Evropi.

XS
SM
MD
LG