Linkovi

Venus treći put najbolja na Vimbldonu, Rodik ponovo u finalu


Treći put u karijeri Venus Vilijams je osvojila Vimbldon, ovog puta kao 14. nosilac, što je ujedno i najslabija pozicija u žrebu pobednice ženskog singla u istoriji. U dramatičnom finalnom meču, koji je trajao 2 sata i 45 minuta, što je takođe rekord ženskih vimbldonskih finala, starija od sestara Vilijams pobedila je trenutno prvu teniserku sveta, takođe Amerikanku, Lindzi Devenport – 4:6, 7:6 i 9:7.

Deveport je relativno lako dobila prvi set, a pri rezultatu 6:5 u drugom, servirala je za meč, ali je Venus osvojila taj gem bez izgubljenog poena, a zatim sa šest vinera u taj-brejku izjednačila rezultat. Treći set bio je najduži u istoriji ženskih finala na Vimbldonu još od 1935. godine, a Devenport je i u njemu imala priliku da trijumfuje. Jedinu meč loptu propustila je pri rezultatu 5:4, doduše na servis Vilijams, a onda u 15. gemu dozvolila protivnici tri brejk lopte, od kojih je Venus iskoristila tek treću, a zatim na svoj servis došla do čuvenog vimblodnskog 'tanjira' koji nosi ime Venus Rouzvoter.

Osvajanjem pete Gren Slem titule u karijeri, prve posle skoro četiri godine, Venus Vilijams je zaradila i 600 hiljada funti, odnosno milion i 62 hiljade dolara, dok je Lindzi Devenport dobila ček na duplo manje. Njoj je ovo drugi poraz u finalu Gren Slema ove godine, pošto je u borbi za trofej na Austrelijen Openu izgubila od mlađe sestre Vilijams – Serene.

Pre ženskog finala, na Centralnom terenu All England kluba završen je drugi polufinalni meč muškog singla, koji je juče prekinut zbog kiše. Amerikanac Endi Rodik, 2. nosilac, pobedio je 12. u žrebu Šveđanina Tomasa Johansona – 6:7, 6:2, 7:6 i 7:6, tako da će sutrašnje finale u konkurenciji tenisera biti repriza prošlogodišnjeg. Rodik će pokušati da se revanšira najboljem teniseru sveta, Švajcarcu Rožeu Federeru za poraz i osvoji prvi trofej na Vimbldonu. S druge, strane, Federer bi u slučaju trijumfa postao tek treći teniser u istoriji, posle Bjerna Borga i Pita Samprasa, sa tri uzastopna trijumfa u Londonu.

XS
SM
MD
LG