Linkovi

Rak dojke je najčešća forma kancera od koje obolevaju žene širom sveta i drugi uzročnik smrtnosti od kanceroznih oboljenja kod žena


Cena i nedovoljna pristupačnost snimanja raka dojke sprečavaju jedan broj žena da se testiraju.

Jedna indijska istraživačica zbog toga traži mogućnost da se testiranje na rak dojke obavi - kod kuće. Rano otkrivanje raka je ključ preživljavanja. Međutim, za neke žrtve raka dojke, do trenutka kada se tumor otkrije na osnovu samopregleda ili mamografije, on je već mogao da počne da se širi. To je razlog zbog kojeg Saka Sukumar veruje da je jedan od najperspektivnijih metoda ranog otkrivanja “test tečnosti iz bradavice”. Sukumar je istraživačica i profesorka onkologije na Kimelovom centru za rak Univerziteta “Džons Hopkins” u Baltimoru.

“Razlog zbog kojeg tvrdim da je ovaj test najbolji za prikupljanje ćelija je to što žena može da ga uradi kod kuće. Potom može da pošalje uzorak u laboratoriju, gde on može laboratorijski da se proveri”, kaže profesorka Sukumar.

U novijim istraživanjima, naučnici su bili u stanju da otkriju promenjene ćelije u tečnosti izvađenoj iz kanala dojke. Sara Sukumar smatra da bi test fluida mogao da poboljša i sadašnje mamografske testove i bude još efikasniji pri snimanju pacijenata visokog rizika.

“Kod visokorizičnih pacijentkinja, tkivo dojki je gušće, a u tim slučajevima, mamografija nije posebno dobra za otkrivanje tih ćelija, tako da nam je definitovno potrebna neka dodatna metoda kao dopuna mamografije pri ranom otkrivanju”, kaže ova profesor onkologije.

Iako istraživanja ulivaju nadu, Sara Sukumar kaže da će na kućni komplet za testiranje raka dojke morati da se čeka još nekoliko godina. Naravno, za sve žene koje su morale da prođu kroz mamografiju ili još gore - biopsiju, vredi čekati na ostvarenje obećanog manje tegobnog testa.

XS
SM
MD
LG