Linkovi

Robert Ori doveo San Antonio na korak do titule


Nakon pete utakmice velikog finala NBA lige, u kojoj je San Antonio – nakon produžetka - trijumfovao u Detroitu 96:95, nazire se nekoliko stvari – treća titula za Grega Popovića i Tima Dankana, šesti šampionski prsten Roberta Orija i, moguće, kraj trenerske karijere Lerija Brauna. Sve to moglo bi da se obistini već sjutra (utorak) uveče kada Sparsi u svom SBC centru krenu u napad na titulu šampiona...

Nakon dva uzastopna debakla, trener Sparsa Greg Popović je uporno najavljivao da će publika vidjeti novo lice Sparsa i njihove prve violune – Tima Dankana... Dankan je pružio maksimum – i sa 26 poena i 19 skokova - odlično parirao dvojici Valasa i Antoniju Mek Dajsu. Međutim u odlučujućim trenucima promašio je šest uzastiopnih slobodnih bacanja i propustio priliku da, u poslednjoj sekundi regularnog toka – nakon neuspjelog ulaza Đinobilija – loptu ubaci u koš.

No nije Tim Dankan i nisu početkom susreta odlični Đinobili i Parker dali snagu i prevagu Sparsima – bio je to 34-godišnji veteran, petostruki osvajač šampionskog prstena - Robert Ori.

Čovjek čiju su karijeru obilježili poeni u presudnim trenucima neizvjesnih plej of duela ubacio je 21 poen - 15 šutevima za tri poena, među kojima je bio i pogodak za trijumf – 5.8 sekundi prije kraja produžetka.

Trener Pistonsa Leri Braun kaže da je odbrana odligrala loše kod poslednjeg napada Sparsa – ali kako se sve zasluge ipak moraju pripisati Oriju, “pošto u takvim trenucima nije baš jednostavno pogađati”.

"Zato on ima pet šampionskih prstenova i zato je veliki igrač. U odlučujućim trenucima, to je razlika. Mnogo ga poštujem zbog svega što je učinio tokom cijele karijere. Igrao je za velike šampionske ekipe – a tamo nema mjesta za igrače koji nemaju takav potencijal”, rekao je na konferenciji za novinare nakon utakmice Leri Braun – koji je sinoć, kao trener, možda i poslednji put izveo neku NBA ekipu na teren.
Sparsi vode sa 3:2 u seriji i za titulu im je potrebna pobjeda u San Antoniju, gdje se u utorak, odnosno u četvrtak - igraju dvije naredne utakmice. Sparsi su ove godine na svom parketu poraženi samo 3 puta, Pistonsi u Teksasu nisu dobili utakmicu još od 1997. – a i tradicija je na strani Sparsa...

Aktuelni šampion, ukoliko želi do trijumfa mora da - pored Čonsija Bilapsa koji je sinoć ubacio 34 poena i borbenog Bena Valasa – računa i na mnogo veći učinak Rašida Valasa, Mek Dajsa i Tišauna Prnsa.

XS
SM
MD
LG