Linkovi

Istraga nezakonitog hapšenja i deportovanja bosansko-hercegovačkih izbjeglica 1992.


Pripadnici crnogorske policije počeli su da saslušavaju veći broj učesnika akcije nezakonitog hapšenja i deportovanja bosansko-hercegovačkih izbjeglica 1992. godine, drugih aktera i potencijalnih svjedoka.

Mediji saznaju da u centrima bezbjednosti širom Crne Gore, izjave daju policajci koji su, s proljeća 1992. godine, učestvovali u hapšenju i deportovanju oko 150 Bosanaca. Težište istrage stavlja se na to ko je naredio i po čijem ovlašćenju je sprovedena ta akcija, koja je u smrt odvela 81-og Bošnjaka. U sklopu utvrđivanja krivične odgovornosti, već je saslušan i zamjenik ministra policije iz vremena deportacije Bosanaca Nikola Pejaković, a iskaze su dali i pomoćnici ministra policije za javnu i državnu bezbjednost iz tog perioda Mića Marković i Boško Bojović. Saslušani su i brojni tadašnji načelnici centara bezbjednosti, njihovi zamjenici i policajci, a izjavu je dao i državni tužilac Crne Gore iz vremena deportacije Vladimir Šušović.

Tužilaštvo očekuje da iskaze narednih dana daju bivši crnogorski predsjednik Momir Bulatović, načelnik Centra bezbjednosti Herceg Novi, iz čijih ćelija je većina izbjeglica deportovana za Bosnu i Hercegovinu Milorad Ivanović, kao i tadašnji načelnik barskog centra Branko Bujić. Od Bujića će se posebno tražiti da objasni kako je nestao i šta se dogodilo sa Malikom Meholjićem, bivšim gradonačelnikom Srebrenice, kojeg su barski policajci uhapsili 15. aprila 1992. godine, kome se od tada gubi svaki trag. Bujićevo svjedočenje o tom slučaju ima posebnu težinu, jer su se u nekim bosanskim medijima pojavile spekulacije da je Meholjić likvidiran u Baru. Iskaze bi uskoro trebalo da daju i ostali visoki crnogorski državni funkcioneri iz tog perioda, poput crnogorskog premijera Mila Đukanovića i bivšeg potpredsjednika Vlade Crne Gore zaduženog za kontrolu rada Ministarstva unutrašnjih poslova Zorana Žižića.

XS
SM
MD
LG