Linkovi

Đinobili doveo San Antonio do prve pobede u velikom finalu


Košarkaši San Antonija poveli su sa 1-0 u finalnoj seriji NBA plej-ofa protiv Detroita, pošto su u prvoj utakmici u svom "SBC Centru" trijumfovali - 84:69.

Prvi duel poslednja dva šampiona NBA lige, kao što se i očekivalo, obeležila je izvanredna odbrana, s obzirom da se radi o timovima koji su tokom ligaškog dela prvenstva primali najmanje poena po utakmici.

Sam početak meča u potpunosti je pripao braniocima titule, koji su sporom igrom i uz dosta ukradenih lopti već sredinom prve četvtrine imali 13 poena razlike – 17:4. Trener domaćih Greg Popović bio je prinuđen da tog trenutka zatraži i drugi tajm-aut, posle čega su njegovi igrači predvođeni Timom Dankanom nekako uspeli da se vrate i prvih 12 minuta završe sa svega tri poena zaostatka. Pistonsi su imali malu prednost i na poluvremenu – bilo je 37:35, ali je San Antonio u trećoj četvrtini preuzeo kontrolu i završio je sa četiri poena viška – 55:51.

Tada je na scenu stupio Manu Đinobili. Argentinski reprezentativac ubacio je 15 od ukupno 26 poena u poslednjoj četvrtini, pogodio svih šest šuteva iz igre u tom periodu i predvodio seriju domaćih 19:4, kojom su stekli odlučujuću prednost. Đinobili je uz to imao i 9 skokova, a Tim Dankan pružio svoju standardnu partiju – 24 poena, 17 skokova, po 2 asistencije i blokade. Toni Parker je bio solidan sa 15 poena, 4 skoka i 3 asistencije, a istakli su se i Nazr Moahamed (10 koševa, 7 skokova) i Robert Ori čije dve trojke su ga približile Majklu Džordanu, koji drži rekod po broju postignutih u finalu plej-ofa sa 42.

Kod Pistonsa, jedino je Čonsi Bilaps sa 25 poena, 6 asistencija, po 4 skoka i ukradene lopte bio raspoložen za igru. Rašid Valas je dobro počeo, postigao šest poena, bez promašaja u prvoj četvrtini, a onda do kraja uputio još samo tri šuta na koš, bez uspeha, da bi završio sa 6 poena, 8 skokova i 6 blokada. Rip Hamilton je ubacio 14 poena, ali uz loš šut (7-21), a od ostalih dvocifreni učinak imao je samo Tejšon Prins (11 poena, 5 skokova, 4 asistencije).

U dosadašnjoj istoriji timovi koji su pobeđivali u prvoj utakmici finala plej-ofa, osvajali su titulu u 42 slučaja, dok je svega 16 puta prsten pripao poraženoj ekipi. Identičan odnos je i kada se porede timovi sa prednošću domaćeg terena, što bi moglo da znači da san Antonio već sada ima mnogo veće šanse da osvoji šampionski prsten. Druga utakmica igra se u nedelju, takodje u San Antoniju, a naredne tri u Detroitu.

XS
SM
MD
LG