Linkovi

San Antonio u finalu plej-ofa treći put u poslednjih sedam godina


Drugi put u poslednje tri godine košarkaši San Antonija igraće u finalu NBA plej-ofa. Trijumfom u Finiksu – 101:95 izabranici Grega Popovića došli su konačnih 4-1 u finalu Zapada i sada mirno čekaju završetak serije između Detroita i Majamija kako bi saznali ime protivnika u okršaju za titulu. Finalna serija trebalo bi da počne 9. juna, tako da će košarkaši San Antonija imati tačno nedelju dana odmora, i što je verovatno još značajnije - prednost domaćeg parketa.

Finiks – San Antonio 95:101 (1-4)

MVP ligaškog dela NBA sezone Stiv Neš i Amari Stodemajer ponovo su pružili odličnu partiju, ali je San Antonio i u trećoj utakmici u Finiksu, na kraju izašao kao pobednik. Neš i Stodemajer postigli su 39 od ukupno 50 poena Sansa u prvom poluvremenu, koje su domaći okončali sa minimalnom prednošću (50:49), ali je Tim Dankan, uz pomoć Đinobilija i Parkera još jednom bio neopremostiva prepreka za tim sa najboljim skorom u ligaškom delu sezone.

Presudila je serija gostiju 18:4 na startu treće četvrtine, kojom su izabranici Grega Popovića preuzeli kontrolu i do kraja uspeli da 'odbiju' nekoliko pokušaja košarkaša Finiksa da naprave preokret. Dankan je posle slabe partije u četvrtoj utakmici, bio nezaustavljiv - 31 poen i 15 skokova, Đinobili je uz 19 poena, imao 8 uhvaćenih lopti i 6 asistencija, dok je Parker završio sa 18 pogodaka. Najviše zahvaljujući fenomenalnom Stodemajeru, koji je u ovom meču postigao 42 poena, uz 16 skokova i 4 blokade, a u ovoj seriji oborio nekoliko klupskih i ligaških rekorda (pet utakmica zaredom sa 30 i više poena, prosek u seriji od 37 poena i 10 skokova), Sansi su u poslednjem 'kvoteru' prišli na tri razlike, ali je potpuni preokret izostao.

Neš je posle 18 poena u prvom poluvremenu postigao samo tri u drugom i završio sa 21 košem i 10 asistencija, a ostali starteri domaćih bili su daleko ispod plej-of nivoa. Džonson je ubacio 14, Merion 8, a Ričardson ostao bez poena. San Antonio se plasirao u finale, treći put u poslednjih sedam godina, a prethodna dva završena su uspešno.

Tradicija uz večerašnjeg pobednika

Plej-of se nastavlja večeras petom utakmicom u seriji Majami – Detroit, koja se igra na Floridi. Trenutni rezultat u seriji je 2-2, a istorijski gledano u ovakvim situacijama tim koji pobedi u petom meču ima ogromne šanse da iz duela izađe kao pobednik. Samo dva tima uspela su da trijumfuju u konerencijskom finalu posle poraza u petom meču seriji pri rezultatu 2-2, poslednji put Los Anđeles Lejkersi protiv Sakramenta – 2002. godine.

XS
SM
MD
LG