Linkovi

Finiks Sansi u finalu Zapada, Stiv Neš opravdao MVP priznanje


Tačno četiri nedelje posle početka NBA plej-ofa, poznati su svi učesnici finala po konferencijama. Majamiju, Detroitu i San Antoniju, koji su prolaz obezbedili ranije, protekle večeri pridružio se i tim sa najboljim skorom u ligaškom delu prvenstva – Finiks. Tako će su u završnici šampionata naći i zvanično četiri najuspešnije ekipe iz prvog dela sezone.

Dalas - Finiks 126:130 (2-4)

Finiks je do trijumfa u 6. utakmici serije sa Dalasom, u "Ameriken Erlajns Centru" pred rekordnih 20.915 gledalaca, došao posle dodatnih pet minuta, velike drame i zahvaljujući MVP igraču regularnog dela prvenstva Stivu Nešu. Kanadski internacionalac, koji je prethodnih šest sezone igrao za Mevse, umalo je ostvario i drugi uzastopni 'tripl-dabl', a čak 15 od ukupno 39 poena postigao je u poslednjem minutu regularnog toka meča i produžetku. Uz to je imao 12 asistencija i 9 skokova, a potezima u samoj završnici još jednom je opravdao priznanje za najkorisnijeg igrača lige, koje su mu dodeli novinari i komentatori koji prate NBA mečeve.

Dalas je tokom tri četvrtine bio bolji rival, vodio sa 16 razlike (80:64), četiri minuta pre kraja trećeg perioda, ali se Finiks vrlo brzo vratio. Sansi su najpre izjednačili na 86:86 nešto manje od deset minuta pre kraja, a zatim i poveli 95:90, polovinom četvtrog 'kvotera'. Međutim, to je tek bio početak uzbuđenja. Neš je šest sekundi pre kraja trojkom preko Džejsona Terija izjednačio na 111:111, a Džeri Stekhaus u preostalom vremenu promašio trojku za pobedu. U produžetku, Šon Merion i Neš postigli su 18 od ukupno 19 poena Finiksa, a presudne su upravo bile njihove trojke – Nešova, kao odgovor na Terijevu, posle jedinog vođstva Dalasa u ekstra periodu (114:113) i Merionova, minut i 46 sekundi pre kraja, kojom je svom timu doneo pet razlike (119:114).

Merion je završio meč sa plej-of rekordom karijere 38 poena i čak 16 skokova, čime je nadoknadio, po takoreći prosečnu partiju Amarija Stodemajera (18 poena, 6 skokova), koji je napravio šestu ličnu grešku na isteku 47. minuta igre. Džim Džekson je završio sa 16 poena, a Kventin Ričardson sa 11 i 13 skokova.

Najefikasniji kod poraženih bio je Džajson Teri sa 36 poena, ali u tom poslednjem napadu u regularnom toku meča nije faulirao Neša, što je praktično prelomilo meč. Da ga Teri faulirao, neš bi imao samo dva bacanja, a Dalas, u najgorem slučaju, prednost od jednog poena i loptu, šest sekundi pre kraja. Upravo zato je Dirk Novicki po isteku 48. minuta uralo na Terija, ali se i on prilično ispromašivao u produžetku. Nije pogodio nijedan od pet šuteva iz igre, ali je završio sa 28 poena, 13 skokova i 6 asistencija. Džoš Hauard je ostvario 'dabl-dabl' (21 poena, 14 skokova), Džeri Stekhaus ubacio 19, a Erik Dampir 13 poena, uz 6 uhvaćenih lopti.

Prva utakmica finala Zapadne konferencije između Sansa i Sparsa igra se sutra popodne u Finiksu, dok Majami u ponedeljak uveče dočekuje Detroit na Floridi.

XS
SM
MD
LG