Linkovi

Finiks poveo sa 3-2 protiv Dalasa, Stiv Neš na nivou MVP igrača lige


Veče posle Detroita i San Antonija, još jedan favorit, bar prema plasmanu u ligaškom delu sezone, poveo je sa 3-2 u polufinalu konferencije. Finiks je pobedio Dalas – 114:108 i sada ga samo još jedan trijumf deli do plasmana u finale Zapada i duela sa pobednikom serije San Antonio – Sijetl.

Finiks – Dalas 114:108 (3-2)

Zvanično najkorisniji igrač ligaškog dela NBA sezone ponovo je bio izvanredan, ali je za razliku od prethopdnog meča, u kome su Sansi poraženi, imao i veliku pomoć saigrača. Stiv Neš je ovog puta ubacio 34 poena, 14 manje nego u četvrtoj utakmici, ali je sa 13 skokova i 12 asistencija došao do prvog plej-of "tripl-dabla" u karijeri. Za razliku od četvrtog duela, Amari Sodemajer ponovo je bio nezaustavljiv sa 33 poena i 18 skokova, ali se velika prednost domaćih u reketu (66 postignutih poena naspram 30 primljenih) materijalizovala tek u poslednjeoj četvrtini.

Dirk Novicki sa 34 koša i 10 skokova i Džeri Stekhaus sa 29 poena u ulozi rezerviste, održavali su prednost na strani Mevsa sve do poslednje četvrtine, koju su domaći 'otvorili' serijom 9:0, poveli 85:77, i do kraja nisu dozvolili Dalasu da priđe bliže od četiri razlike. Džim Džekson je pogodio sedam od osam šuteva iz igre u poslednjoj četvrtini, za 15 od ukupno 21 poena.

Kriza u pregovorima, "lok-aut" na pomolu?

U senci NBA plej-ofa, došlo je do prekida pregovora između čelnika najjače lige sveta i predstavnika Udruženja igrača, oko novog kolektivnog ugovora, što bi moglo da izazove još jedan 'lok-aut' u američkom profesionalnom sportu. Komesar NBA lige Dejvid Štern optužio je Udruženje igrača da dozvoljava menadžerima da se mešaju u pregovore, što je predsednik Udruženja Bili Hanter kategorički demantovao.

Na kraju je zamenik komesara NBA lige, Ras Grenik u zvaničnom saopštenju objavio da su predstavnici Udruženja igrača promenili svoje stavove po pitanju već dogovorenih ključnih elemenata ugovora, kao što je recimo, ograničavanje budućih ugovora košarkaša na pet, umesto dodsadašnjih sedam godina.

Podsećanja radi, pre sedam godina dogodio se prvi NBA 'lok-aut', koji je trajao sedam meseci i prouzrokovao skraćenje ligaškog dela sezone na 50 utakmica.

XS
SM
MD
LG