Linkovi

Amerikanci obeležavaju Dan sećanja


Vojnici su proteklih dana poboli više od 260 hiljada zastavica kraj nadgrobnih spomenika na Nacionalnom groblju u Arlingtonu
Vojnici su proteklih dana poboli više od 260 hiljada zastavica kraj nadgrobnih spomenika na Nacionalnom groblju u Arlingtonu

Amerikanci danas, na nacionalni praznik Dan sećanja, odaju poštu svim američkim vojnicima koji su poginuli u ratovima.

Predsednik Barak Obama je položio venac na Grob neznanog junaka na Nacionalnom groblju u Arlingtonu, pored Vašingtona. On je tom prilikom govorio i o služenju i karakteru nekoliko pripadnika vojnog osoblja koji su poginuli u skorašnjim operacijama u inostranstvu i potom sahranjeni u Arlingtonu, najpoznatijem vojnom groblju u Sjedinjenim Državama.

„Danas, svega nekoliko koraka od mesta na kojem ovi hrabri Amerikanci počivaju u večnom miru, kao ponosna i zahvalna nacija objavljujemo da njihova žrtva nikada neće biti zaboravljena“, rekao je predsednik. Obama je sa suprugom Mišel, takođe bio domaćin na doručku u Beloj kući na kojem su bile porodice palih boraca.

Danas se širom Sjedinjenih Država na razne načine odaje pošta palim veteranima. U Njujorku, odata je pošta ženama koje su kao piloti američkog ratnog vazduhoplovstva, testirale avione tokom Drugog svetskog rata.

Prvo obeležavanje praznika prvobitno nazvanog Dan odlikovanja, održano je na groblju u Arlingtonu 1868, tri godine posle završetka krvavog Građanskog rata, u kojem je poginulo više od 600 hiljada ljudi. Mnogi Amerikanci danas ne rade, škole su zatvorene, a trodnevni vikend se smatra nezvaničnim početkom sezone letnjih odmora.
XS
SM
MD
LG