Linkovi

Irak potresli novi napadi


Civili razgledaju ostatke automobila-bombe koji je eksplodirao juče, u jednoj od šiitskih oblasti Bagdada
Civili razgledaju ostatke automobila-bombe koji je eksplodirao juče, u jednoj od šiitskih oblasti Bagdada

Najnovije nasilje još više je podstaklo strahovanja od izbijanja opšteg rata između većinskih šiita i manjinskih sunita

U najnovijim napadima u tri iračka grada poginulo je najmanje osam ljudi, a ranjene su desetine, samo dan pošto je u napadima na šiite poginulo više od 70 osoba.

Najnoviji napadi su povećali strahovanje od izbijanja opšteg sektaškog rata između većinskih šiita i manjinskih sunita. Funkcioneri kažu da su u samoubilačkom bombaškom napadu u Tarmiji, severno od Bagdada, posle koga je izbio sukob između ekstremista i iračkih vojnika, poginula tri vojnika.

U dve eksplozije automobila-bombi, u mestu Tuz Kormato, još severnije od Bagdada, poginule su tri osobe, ranjeno 38, dok su u eksplozijama automobila-bombi u Kirkuku poginule najmanje dve osobe. Oba grada su na području koje irački Kurdi žele da pripoje svojoj autonomnoj oblasti, čemu se centralna vlada protivi.

U Iraku je u toku najgori talas sektaškog nasilja od povlačenja američkih trupa, decembra 2011. U jučerašnjim bombaškim i samoubilačkim napadima na šiitske muslimane ubijeno je najmanje 76 ljudi.

Ukupan broj Iračana poginulih u sektaškom nasilju tokom proteklih nedelju dana premašio je 200, uključujući 70 koji su poginuli u petak, u seriji napada čija meta su bili suniti.
XS
SM
MD
LG