Linkovi

Pobeda konzervativaca u Bugarskoj


Demonstrant u Bugarskoj pokazuje poster sa likovima bivšeg premijera Bojka Borisova i potpredsednika vlade Cvetana Cvetanova iza rešetaka
Demonstrant u Bugarskoj pokazuje poster sa likovima bivšeg premijera Bojka Borisova i potpredsednika vlade Cvetana Cvetanova iza rešetaka

Konzervativna stranka bivšeg premijera Bojka Borisova dobila je najviše glasova na izborima za koje opozicija tvrdi da su bili namešteni

Bugarska konzervativna partija, GERB, bivšeg premijera Bojka Borisova je, prema preliminarnim izbornim rezultatima, dobila najviše glasova na jučerašnjim parlamentarnim izborima, ali nema apsolutni većinu. Na drugom mestu su opozicioni socijalisti, iza kojih znatno zaostaju ultranacionalistička Ataka partija kao i turska manjinska MRF partija.

Izbori su uzdrmani zbog sumnji o masovnoj prevari. Vlasti su u subotu noć zaplenile 350.000 lažnih glasačkih listića prilikom racije u jednoj štampariji čiji je vlasnik saveznik bivšeg premijera Bojka Borisova.

Ovo su bili najgori i najužasniji izbori u istoriji Bugarske. Izbori su počeli sa dva neispravna i nepropisna dokumenta, dva predsednička dekreta, koji su izbore učinili apsolutno nevažećim. Videćete izmanipulisane rezultate. Rezultati su takvi da 5 - 6 malih stranaka nije uopšte moglo da dobije ulaz u parlament, jer bugarske vlasti nisu valjano obradile dokumenta,” kaže Nikolaj Gacev, član opozicione stranke Bugarski orao.

Ukoliko GERB ne bude uspeo da formira koalicionu vladu mandat će dobiti socijalisti, koji su već rekli da su spremni da traže široki konzensus za antikrizni kabinet sastavljen od tehnokrata. U slučaju neuspeha, biće raspisani novi izbori.

Jučerašnji izbori održani su svega tri meseca pošto je premijer Borisov napustio položaj pod pritiskom antivladinih protesta.

Bugarska se bori sa izuzetno visokom stopom nezaposlenosti, posustalom ekonomijom, kao problemom korupcije u redovima vlade. Posle šest godina članstva u Evropskoj uniji Bugarska je i dalje najsiromašnija članica tog bloka.

Izbore je organizovala privremena vlada, dok se konačni rezultati očekuju kasno večeras.
XS
SM
MD
LG