Linkovi

Hitno potrebni razgovori o Siriji


Britanski premijer Dejvid Kameron i ruski predsednik Vladimir Putin tokom današnje konferencije za medije u Sočiju
Britanski premijer Dejvid Kameron i ruski predsednik Vladimir Putin tokom današnje konferencije za medije u Sočiju

Britanski premijer i ruski predsednik založili su se za hitno održavanje konferencije radi pokretanja mirovnog procesa Siriji

Britanski premijer Dejvid Kameron i ruski predsednik Vladimir Putin saopštili su da su predani uzajamnoj saradnji na zaustavljanju krvoprolića u Siriji.

Posle njihovog današnjeg razgovora u Sočiju, na crnomorskoj obali, britanski premijer je rekao novinarima da Britanija, Rusija i Sjedinjene Države “hitno moraju da učine više” jer se “istorija Sirije ispisuje krvlju njenog naroda”.

Kameron je takođe snažno podržao dogovor koji su ranije ove nedelje postigle Sjedinjene Države i Rusija da se izvrši pritisak za održavanje međunarodne konferencije o pokretanju mirovnih razgovora između sirijske vlade i opozicionih grupa.

Ruski predsednik Vladimir Putin dodao je da su on i Kameron razgovarali o “izvesnom broju mogućih zajedničkih koraka” za okončanje tog konflikta.

Takođe danas, visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava, Navi Pilaj, pozvala je na hitnu akciju, dodajući da su snimci masakra u zapadnom sirijskom selu Bajda užasavajući i da “po svemu sudeći ukazuju na kampanju ciljanja na specifične zajednice za koje se smatra da podržavaju opoziciju”.
XS
SM
MD
LG