Linkovi

Britansko-ruski razgovori o Siriji


Dim od eksplozija artiljerijskih granata tokom jednog od bombardovanja od strane sirijskih vladinih snaga
Dim od eksplozija artiljerijskih granata tokom jednog od bombardovanja od strane sirijskih vladinih snaga

Očekuje se da će zapadne zemlje i Rusija uskoro organizovati međunarodnu konferenciju za zaustavljanje dogodišnjeg građanskog rata u Siriji

Britanski premijer Dejvid Kameron razgovaraće danas u Sočiju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o tome kako da se okonča dvogodišnji građanski rat u Siriji.

Kameron dolazi u to crnomorsko letovalište u jeku obnovljenih međunarodnih nastojanja za rešavanje tog konflikta u kome je do sada poginulo najmanje 70 hiljada ljudi.

Ranije ove nedelje Vašington i Moskva su se dogovorili da kasnije ovog meseca sazovu međunarodnu konferenciju koja bi se snažnije založila za mirovne razgovore između sirijske vlade i pobunjenika, koji nastoje da svrgnu predsednika Bašara al-Asada, dugogodišnjeg ruskog saveznika.

Nagađa se da bi London mogao da bude zainteresovan za organizovanje pomenute konferencije.

Američki državni sekretar Džon Keri obnovio je juče poziv predsedniku Asadu da se povuče, rekavši da Asad neće moći da učestvuje u prelaznoj vladi koja bi trebalo da izvede Siriju iz krize.

Ta izjava po svemu sudeći odražava zvanično američko gledište.

U utorak, američki državni sekretar je rekao da je za njega kao pojedinca “nemoguće” da vidi Asada kao lidera Sirije u budućnosti, ali je dodao da on ne može da odlučuje o sudbini sirijskog predsednika.

U međuvremenu, širom Sirije neprestano izbijaju novi sukobi. Opoziciona aktivistička grupa Komiteti za lokalnu koordinaciju saopštila je da je rano jutros, u borbama u Damasku i Homsu kao i u Alepu, Hami i Dari, ubijeno najmanje 22 ljudi.
XS
SM
MD
LG