Linkovi

Sukob gledišta oko Okinave


Japanski dečak pokazuje na mapu Okinave ispred ulaza u američku vojnu bazu na tom ostrvu
Japanski dečak pokazuje na mapu Okinave ispred ulaza u američku vojnu bazu na tom ostrvu

Japanski zvaničnici reagovali su na tekst objavljen u Kineskom dnevniku u kome se preporučuje preispitivanje suvereniteta nad Okinavom

Japan je danas uputio energičan protest Kini pošto je državni dnevnik Narodne novine, objavio tekst u kojem se dovodi u pitanje japanski suverenitet nad južnom japanskom prefekturom Okinavom.

Pomenuti list je u svom jučerašnjem izdanju citirao eksperte jedne državne istraživačke organizacije koji tvrde da treba ponovo razmotriti japanski suverenitet nad arhipelagom Rijuku, u čijem je sastavu i ostrvo Okinava.

Glavni šef kabineta japanske vlade, Jošide Suga, izjavio je danas da bi, kako se izrazio, “bilo potpuno neprihvatljivo” ako taj članak odražava stav kineske vlade. On je dodao da je kineska strana odgovorila da je u članku izneto isključivo mišljenje citiranih eksperata.

Japansko-kineski odnosi su već napeti zbog nedavnog rasplamsivanja spora oko male, ali strateški važne grupe ostrva u Istočnokineskom moru.

Na Okinavi, koja se nalazi dalje na severu, nalazi se i veliku američka vojna baza i na tom ostrvu živi više od 1,3 miliona ljudi.
XS
SM
MD
LG