Linkovi

Roditelji negiraju krivicu


Roditelji osumnjičenih bombaša na konferenciji za novinare u Dagestanu
Roditelji osumnjičenih bombaša na konferenciji za novinare u Dagestanu

Roditelji dvojice braće osumnjičenih da su izveli smrtonosne bombaške napade tokom Bostonskog maratona tvrde da njihovi sinovi nisu odgovorni za taj zločin.

Američki zvaničnici tvrde da su Tamerlan i Džohar Carnajev podmetnuli bombe, u čijim eksplozijama je poginulo troje ljudi, apovređeno više od 250. Njihova majka rekla je danas da su američke vlasti bez potrebe ubile njenog starijeg sina Tamerlana, koji je poginuo u obračunu sa policijom nekoliko dana posle bombaškog napada.

Na konferenciji za novinare u Mahačkali, u Rusiji, roditelji dvojice osumnjičenih, Anzor Carnajev i njegova bivša supruga Zubejidat izjavili su da je njihovim sinovima "namešteno". Tamerlan je imao 26 godina, dok je njegov 19-godišnji brat uhvaćen dva dana kasnije i sada mu preti optužnica da je koristio oružje za masovno uništenje, koja sa sobom nosi moguću smrtnu kaznu.

Američki funkcioneri saopštili su prethodno da je Tamerlan bio stavljen na spisak potencijalnih terorista.

Funkcioneri kažu da je Centralna obaveštajna agencija - CIA – tražila da ime Tamerlana Carnajeva bude uneto u taj spisak posle dojave ruskih vlasti da je on možda postao radikalni islamista.

Moskva je ranije iste godine poslala slično upozorenje i Federalnom istražnom birou – FBI-ju. Funkcioneri kažu da je agencija otvorila istragu ali da je zaključila da on ne predstavlja nikakvu pasnost.

Američki zakonodavci izrazili su zabrinutost u vezi sa stepenom razmene informacija između agencija za sprovođenje zakona i obaveštajnih agencija, posle eksplozija dve bombe, 14. aprila na Bostonskom maratonu, u kojima je poginulo troje a povređeno 264 ljudi, od kojih je 14 izgubilo udove. Vlasti će o tome uskoro odgovarati na pitanja američkog Senata u punom sastavu.

Nekoliko meseci pošto je prvi put privukao pažnju agenata američkih federalnih službi, Tamerlan Carnajev je u januaru 2012. otputovao u šestomesečnu posetu Rusiji. Kada se vratio, njegovo ime je privuklo pažnju američkih pograničnih vlasti. Ali republikanski senator Lindzi Grem kaže da mu je FBI rekao da u to vreme ta agencija nije znala za njegov put u Rusiju.
XS
SM
MD
LG