Linkovi

Podignuta optužnica protiv Džohara Carnajeva


Žena u molitvi kraj mesta u Bostonu na kome su se prošle nedelje dogodili bombaški napadi
Žena u molitvi kraj mesta u Bostonu na kome su se prošle nedelje dogodili bombaški napadi

Osumnjičeni za bombaške napade u Bostonu optužen za upotrebu oružja za masovno uništenje, što znači da bi mogao da bude osuđen na smrtnu kaznu.

Džoharu Carnajevu optužnica je pročitana u njegovoj bolničkoj sobi, dok vlasti i dalje pokušavaju da utvrde motive za napad. Carnajev je optužen i za zlonamerno uništavanje imovine.

Sekretar za pravosuđe Erik Holder izjavio je da optužnica pokazuje "da svi koji ciljaju na nedužne Amerikance i pokušavaju da terorišu naše gradove, neće izbeći pravdi". Holder je rekao da se istraga nastavlja i da će "odgovorni za ove podmukle napade biti najstrožije kažnjeni u okvirima zakona".

Komesar bostonske policije, Ed Dejvis, je prethodno izjavio da su dva brata osumnjičena za eksplozije na gradskom maratonu, planirala i druge napade.

„Već smo pretražili sve lokacije za koje znamo da su direktno povezane sa dvojicom braće. Jasno je da su imali i druge eksplozive. Detonirali su takve naprave na poprištu hapšenja i obračuna u Votertaunu. Smatramo da su nameravali da upotrebe taj eksploziv, moguće za neke meke mete.“

Stariji brat, 26-ogodišnji Tamerlan, poginuo je u pucnjavi, dok je mlađi, Džohar, pobegao, ali je uhvaćen u petak uveče. Devetnaestogodišnji Džohar je u bolnici u kritičnom stanju, pod teškim sedativima i bez moći govora zbog povreda koje je zadobio prilikom bekstva od policije.

Gradonačelnik Bostona Tomas Menino je izjavio za TV mrežu ABC da je Carnajev zadobio prostrelnu ranu na vratu i grlu. Istražitelji kažu da je moguće i da se sam ranio. Menino je rekao da su braća ipak ostvarila nameru da pretvore ceo grad u taoca.

„To je ono što ovi teroristički događaji žele da postignu, da pretvore grad u taoca i zaustave gradsku ekonomiju. Pogledajte šta se dogodilo u petak. Ceo grad je bio zatvoren, ništa nije bilo otvoreno, niko nije izlazio iz kuće. Nije se odvijala nikakva delatnost.“

U dve eksplozije u Bostonu, tri osobe su poginule, a više od 180 je ranjeno.
XS
SM
MD
LG