Linkovi

Nove vrste HD televizora


Tehnologija savitljivih, takozvanih OLED ekrana, stigla je i do kućnih televizora
Tehnologija savitljivih, takozvanih OLED ekrana, stigla je i do kućnih televizora

Na nedavno održanom sajmu potrošačke elektronike, u Las Vegasu, proizvođači su prikazali televizore sa neviđeno oštrom slikom

Većina HD televizora daje sliku od oko dva megapiksela, ali to bi uskoro moglo da poraste na osam megapiksela.

Na sajmu u Las Vegasu prikazani su ultra HD televizori sa do sada neviđenom jasnom slikom u najsitnijim detaljima.

Predstavnik kompanije Samsung, Skot Koen, objašnjava:

“Ovo je najnoviji dizajn televizora sa okvirom u kome su zvučnici. Ekran u tom okviru može da se pomera u svim pravcima. To je ultra HD televizor od 85 inča, koji sam podešava osvetljenost u odnosu na ambijent i ima najbolju moguću rezoluciju”, kaže Koen.

Iako se već mnogi programi snimaju u rezoluciji od 1080 piksela ova vrsta televizora može da prikazuje dvostruko bolju.

Drugi južnokorejski elektronski gigant, LG, prikazao je novu liniju svojih televizora sa trodimenzionalnom slikom. Kompanija kaže da je osvojila novu tehnologiju za proizvodnju zakrivljenih TV ekrana od 55 inča, kaže predstavnik LG-a, Pit Holenhorst.

“Velika stvar o kojoj se već godinama priča na ovom sajmu su veći, brži i tanji ekrani. Ovde je reč o OLED tehnologiji debljine tri kreditne kartice. Važni su nam i stil i dizajn, ali su nam važne i inovacije”, kaže Holenhorst.

Nove tehnologije koje nude Samsung i LG su uzbudljive ali skupe. Međutim, to neće potrajati. Iskustvo je pokazalo da cene novih tehnologija brzo padaju kada drugi proizvođači počnu da izbacuju slične proizvode, stvarajući snažnu konkurenciju i privlačeći kupce.
XS
SM
MD
LG