Linkovi

Internet napad u Južnoj Koreji


Napad na južnokorejske kompjuterske mreže dogodio se danas popodne, po južnokorejskom vremenu
Napad na južnokorejske kompjuterske mreže dogodio se danas popodne, po južnokorejskom vremenu

Funkcioneri podozrevaju da je za napad na kompjutere nekoliko televizijskih mreža i dve velike banke odgovorna Severna Koreja

Oružane snage Južne Koreje podigle su stepen pripravnosti zbog, kako je saopšteno, obimnog internet napada koji je teško pogodio mreže nekoliko televizijskih kanala i većih banaka.

Ministarsto odbrane u Seulu saopštilo je da ne može da isključi mogućnost umešanosti Severne Koreje, koja je već vršila slične napade u sajber prostoru svog južnog suseda. Ali južnokorejska agencija za bezbednost interneta kaže da za sada nema dokaza da su mreže napadnute iz inostranstva.

Hakerski napadi počeli su danas popodne po južnokorejskom vremenu, parališući kompjutere najmanje tri radiotelevizijske mreže – KBS, MBC i YTN. Takođe su pogođeni kompjuteri Šinan banke i Nongip banke kao i pojedini bankomati. Južnokorejske berze nisu napadnute, ali su vrednosti deonica pale kada je objavljena vest o napadima.

Iz kabineta južnokorejske predsednice je saopšteno da je vlada pokrenula “detaljnu” istragu i da priprema uzvratne mere.

Kasnije popodne neke od kompjuterskih veza su obnovljene ali mnogi zaposleni u pomenutim kućama još nisu mogli da pristupe svojim nalozima. Funkcioneri kažu da će biti potrebno nekoliko dana da se identifikuje ko je odgovoran za napade, do kojih je došlo u veoma osetljivom trenutku na Korejskom poluostrvu.
XS
SM
MD
LG