Linkovi

Seul zabrinut zbog severnokorejskih pretnji


Južnokorejska predsednica Park Džen-hje
Južnokorejska predsednica Park Džen-hje

Južnokorejska predsednica Park Džen-hje obećala da će se "snažno uhvatiti u koštac sa severnokorejskim provokacijama"

Južnokorejska predsednica Park Džen-hje izrazila je zabrinutost i nezadovoljstvo zbog neprestanih pretnji koje dolaze iz Severne Koreje.

Obraćajući se danas diplomiranim pitomcima vojne akademije predsednica Park je rekla da će se“snažno uhvatiti u koštac sa severnokorejskim provokacijama”, dodajući da je trenutna situacija “voma ozbiljna”.

Dan ranije, severnokorejski funkcioneri pokrenuli su proces za stavljanje van snage ugovora o nenapadanju sklopljenih sa Južnom Korejom i saopštili da će direktna telefonska veza sa Seulom biti prekinuta.

Najnovije pretnje objavljene su samo nekoliko sati pošto je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija juče jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se odobravaju nove sankcije Severnoj Koreji zbog nedavno sprovedene nuklarne probe. Za rezoluciju je glasala i Kina, inače istorijska saveznica Severne Koreje.

Ranije juče, Severna Koreja je zapretila preventivnim nuklearnim napadom na Sjedinjene Države. Severnokorejsko ministarstvo inostranih poslova formulisalo je tu pretnju kao “pravo na preventivni nuklearni napad na sedište agresora”. Ministarstvo je takođe saopštilo da je ta odluka bila neophodna jer se “Sjedinjene Države spremaju da započnu nuklearni rat”.
XS
SM
MD
LG