Linkovi

Francuska: Maliju je potrebno pomirenje


Japan's Atsuto Uchida is fouled by Greece's Giorgios Samaras during their 2014 World Cup Group C soccer match at the Dunas arena in Natal, June 19, 2014.
Japan's Atsuto Uchida is fouled by Greece's Giorgios Samaras during their 2014 World Cup Group C soccer match at the Dunas arena in Natal, June 19, 2014.

Francuski ministar odbrane pozvao je vlasti u Maliju da otpočnu dijalog sa protivnicima na severu zemlje kako bi se uspostavila stabilnost

Francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drian rekao je da je francuska intervencija u Maliju bila uspešna ali je upozorio da bi zaraćene strane u toj zemlji trebalo da se pomire da bi zemlja uspostavila stabilnost.

Le Drian je to izjavio danas, pošto je privremeni predsednik Mailja Dionkounda Traore odbacio mogućnost dijaloga sa islamističkim ekstremistima koji su prošle godine preuzeli kontrolu nad severnim delom zemlje.

Govoreći za francuski radio Le Drian je rekao da su francuske snage ispunile zadatak koji im je dao predsednik Fransoa Oland da zaustave napredovanje ekstremista prema jugu. On je dodao da Francuska sada sarađuje sa malijskim i afričkim snagama na obnavljanju autonomije i teritorijalnog integriteta Malija i da se taj proces odvija brže nego što su mnogi očekivali. Ali Le Drian je rekao da “stanovnici Malija moraju da pronađu proces pomirenja” i da situacija u toj zemlji još nije bezbedna.

U odvojenom intervjuu, malijski predsednik Traore rekao je da islamisti koji su do prošle nedelje kontrolisali severni Mali “nisu kvalifikovani za dijalog”, ali da bi njegova vlada mogla da pregovara sa separatističkom grupom MNLA etničkih Tuarega.

Grupa MNLA prva je pokrenula ustanak u januaru prošle godine tražeći autonomiju, ali se posle puča u prestonici Bamaku kojim je oborena vlada udružila sa islamistima i uspostavila kontrolu nad severnim delom zemlje. Islamisti su kasnije odgurnuli Tuarege ustranu i počeli da uvode strogu verziju šerijatskog prava.

Francuzima predvođene snage sada kontrolišu tri ključna grada na severu Malija dok su ekstremisti, povezani sa Al-Kaidom, pobegli iz svog poslednjeg uporišta i izgubili se zajedno sa svojim naoružanjem u ogromnom pustinjskom pojasu.
XS
SM
MD
LG