Linkovi

Problemi sa Boingovim Drimlajnerom


Boing 787 Drimlajner japanske kompanije JAL na međunarodnom aerodromu Narita, kraj Tokija
Boing 787 Drimlajner japanske kompanije JAL na međunarodnom aerodromu Narita, kraj Tokija

Treći dan uzastopce na najnovijim putničkim avionima kompanije Boing B787 Drimlajner javljaju se problemi

Japanska aviokompanija ANA otkazala je juče let svog aviona tipa Boing 787 Drimlajner iz zapadne prefekture Jamaguči za Tokio zbog problema sa kočnicama. Kompanija je saopštila da se u kokpitu aviona pojavila poruka o kvaru u vezi sa sistemom za kočenje.

Ranije ove nedelje dogodile su se sve slične nezgode na Međunarodnom aerodromu Logan, u američkom gradu Bostonu. U ponedeljak, na parkiranom Drimlajneru izbio je manji požar kada je u sistemu za napajanje strujom eksplodirala baterija. U utorak, na drugom Drimlajneru pomenute japanske kompanije primećeno je curenja goriva dok se pripremao da uzleti pa je odvučen natrag do stajališta.

Uprkos ovim nezgodama kompanija Boing sasopštila je da ima “krajnje visoko poverenje” u svoj avionona.

Boing je drugi po veličini proizvođač aviona i polaže velike nade u Drimlajner. Avion može da ponese do 290 putnika, prvi je veći putnički avion sa trupom sagrađenim pretežno od stakloplastike i troši 20 odsto manje goriva od aviona slične veličine.

Međutim, ovo nisu prvi problemi koji prate Drimlajner koji košta 207 miliona dolara. Prve isporuke naručiocima bile su više puta odlagane zbog problema u proizvodnji. Iako je proizvodnja počela sredinom 2006, prvi avioni nisu isporučeni sve do kraja 2011. Prošlog meseca avioni tog tipa takođe su imali različite mehaničke i električne probleme.

Japanska aviokompanija ANA saopštila je da ne namerava da otkazuje kupovinu naručenih aviona uprkos nezgodama. Boing je za sada prodao 848 aviona tipa Drimlajner.
XS
SM
MD
LG