Linkovi

Lavrov: Rešiti sirijsku krizu dijalogom


Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov (arhivski snimak)
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov (arhivski snimak)

Ruski šef diplomatije je zameniku sirijskog ministra spoljnih poslova, koji je doputovao u Moskvu, rekao da mirno rešenje sukoba „nema alternativu“

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je ponovio poziv međunarodnog mirovnog izaslanika da se sirijski građanski rat rešava nacionalnim dijalogom i političkim procesom koji bi podržala vlada.

Lavrov je zameniku sirijskog ministra spoljnih poslova Fejsalu Makdadu, koji je doputovao u Moskvu, rekao da mirno rešenje sukoba „nema alternativu“. U posebnoj izjavi za rusku agenciju „Interfaks“, Lavrov je upozorio da će doći do „krvavog meteža“ ako se sirijski građanski rat nastavi. On je kazao da se šanse za uspostavljanje prelazne vlade smanjuju, ali da još postoje.

Nešto ranije, međunarodni mirovni izaslanik Lakdar Brahimi je izjavio da bilo koja sirijska prelazna vlada mora da predstavlja „stvarnu promenu“ i dobije potpuna ovlašćenja da vodi zemlju do novih izbora. Lavrov je rekao da rešenje mora da obuhvati širi unutarsirijski dijalog i politički proces zasnovan na akcionom planu pripremljenom u Ženevi, koji je u junu dobio međunarodnu podršku.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je Makdad uvažio ruski stav. Portparol Sirijske nacionalne koalicije Valid al-Buni, na konferenciji za novinare u Istanbulu, rekao je da će njegova grupacija prihvatiti svako rešenje iz kojeg su isključeni predsednik Asad i njegovi pomoćnici.
XS
SM
MD
LG