Linkovi

Sukob između Izraela i Gaze ne jenjava


Dim na nebu iznad Gaze posle izraelskih vazdušnih napada
Dim na nebu iznad Gaze posle izraelskih vazdušnih napada

Egipatski premijer u poseti Gazi izjavio da će njegova zemlja pojačati nastojanje da se obustavi "agresija" i uspostavi primirje

Egipatski premijer Hešam Kandil obećao je da će pojačati nastojanja svoje zemlje da zaustavi, kako je rekao „izraelsku agresiju“ na Gazu i uspostavi primirje, dok se žestoka razmena vatre između Izraela i Gaze, koja je pod kontrolom Hamasa, nastavlja već treći dan.

Egipatski premijer govorio je danas u Gazi neposredno pošto je prekinuto kratkotrajno primirje koje je Izrael proglasio tokom njegove posete. Dve strane su do sada razmenile na stotine napada iz vazduha u kojima je poginulo troje Izraelaca i najmanje 20 Palestinaca.

Izrael kaže da je poštovao obećanje da će obustaviti vojne operacije tokom posete egipatskig premijera ali da je za to vreme Hamas ispalio najmanje 50 raketa na Izrael.

Nad Gazom se ponovoi dižu oblaci crnog dima a jedan izvor Hamasa je izjavio da je u izraelskom bombardovanju severnog dela te teritorije poginulo dvoje Palestinaca.

U međuvremenu, napetost raste i u Jerusalimu gde su se palestinski muslimanski vernici sukobljavali sa izraelskom policijom ispred nekih od islamskih svetilišta.

Gnev zbog izraelskih vazdušnih napada izazvao je proteste u Egiptu, Libanu i Jordanu, dok su se grupe izraelskih i palestinskih pristalica verbalno sukobljavale u Sjedinjenim Državama.
XS
SM
MD
LG