Linkovi

Amerikanci glasali i o drugim pitanjima


Glasačka mesta često su bila smeštena u gimnastičkim salama lokalnih škola
Glasačka mesta često su bila smeštena u gimnastičkim salama lokalnih škola

Pristalice homoseksualnih brakova i legalizacije marihuane osvojile su značajne pobede tokom jučerašnjih izbora u Sjedinjenim Državama

Države Mejn i Merilend, obe na Istočnoj obali SAD, postale su prve koje su putem opštih izbora odobrile sklapanje homoseksualnih brakova. Šest država i Distrikt Kolumbija dozvoljavaju sklapanje te vrste brakova, ali u njihovom slučaju legalizacija je postignuta odlukom zakonodavnih tela tih država ili sudskim odlukama.

Očekuje se da će i država Vašington, u kojoj se glasovi još prebrojavaju, takođe odobriti tu meru, dok se u Minesoti očekuje da će glasači odbaciti ustavnu zabranu homoseksualnih brakova.

Pored toga, države Vašington i Kolorado odobrile su proizvodnju, prodaju i posedovanje marihuane za rekreativnu upotrebu. Tim odlukama pomenute dve države su se suprotstavile federalnim propisima koji još zabranjuje tu vrstu droge.

Slična mera odbačena je u Oregonu koji se graniči sa državom Vašington.

Nekoliko drugih američkih država dozvoljava upotrebu marihuane kao leka za razne vrste tegoba.

Glasači u Kaliforniji odbacili su predlog da ta država postane prva koja obavezuje stavljanje specijalnih etiketa na genetički modifikovanu hranu. Takođe je odbačen predlog o zabrani smrtne kazne.

Sve u svemu, američki glasači su juče u svih 50 država glasali o preko 170 raznih predloga. U načelu, o takvim predlozima se glasa kada dovoljan broj broj građana potpiše peticiju da se oni stave na glasačke listiće.
XS
SM
MD
LG