Linkovi

Uragan naneo veliku ekonomsku štetu


Kuće uništene požarom i drugim posledicama uragana Sendi, u njujorškoj četvrti Kvins
Kuće uništene požarom i drugim posledicama uragana Sendi, u njujorškoj četvrti Kvins

Procenjuje se da bi šteta mogla da iznosi i 20 milijardi dolara od čega će možda samo polovinu pokriti osiguravajuće kompanije

Očekuje se da će ekonomske posledice „superoluje“ Sendi, koja je pogodila istočnu obalu Sjedinjenih Država, biti ogromne i da će se meriti milijardama dolara.

Kompanija Esiket, koja se bavi procenom posledica katastrofa, predviđa da bi šteta mogla da iznosi 20 milijardi dolara, od čega će možda samo oko polovinu nadoknaditi osiguravajuće kompanije. Poplave i snažan vetar naneli su veliku štetu posebno u državama Njujork i Nju Džersi, pre nego što je nevreme danas počelo da slabi krećući se preko kopna.

Mnoge velike fabrike i rafinerije nafte duž istočne obale obustavile su rad, a mnoga mala preduzeća su poplavljena. Više od 14 hiljada avionskih letova je otkazano.

Neki analitičari kažu da bi posledice uragana mogle da uspore nejak ekonomski oporavak zemlje i da bi u poslednjem tromesečju mogle da ga umanje za jedan do dva deseta dela procenta. Ali drugi ekonomisti kažu da će taj gubitak biti nadoknađen, pošto će zajednice koje su pretpele štetu potrošiti velike sume za popravku puteva i druge infrastrukture, dok će proizvodne firme opravljati svoje objekte.

Iako je šteta od uragana Sendi velika ona je znatno manja od štete izazvane uraganom Katrina, koji je 2005. godine pogodio južnu američku obalu u blizini Nju Orleansa. Tadašnja šteta procenjena je na 108 milijardi dolara, a u nevremenu je poginulo 1200 ljudi.
XS
SM
MD
LG