Linkovi

Hilari Klinton u poseti Alžiru


Američka držvna sekretarka Hilari Klinton u razgovoru sa alžirskim predsednikom Abdelazizom Buteflikom, danas, u Alžiru
Američka držvna sekretarka Hilari Klinton u razgovoru sa alžirskim predsednikom Abdelazizom Buteflikom, danas, u Alžiru

Sjedinjene Države i Alžir dogovorili se o zajedničkoj borbi protiv ekstremista u Maliju

Američka državna sekretarka Hilari Klinton obećala je danas pomoć Sjedinjenih Država alžirskom predsedniku Abdelazizu Butefliki u nastojanjima zapadnoafričkih zemalja u borbi protiv islamskih ekstremista u susednom Maliju.

Govoreći u Alžiru posle razgovora sa predsednikom Buteflikom američka državna sekretarka je rekla da su se dve zemlje dogovorile o nastavku saradnje, zajedno sa Ujedinjenim nacijama, Afričkom unijom i Ekonomskom zajednicom zapadnoafričkih zemalja u određivanju najefikasnijeg pristupa Maliju.

Islamske ekstremističke grupe preuzele su kontrolu nad severnim delom države Mali posle martovskog puča u kome je srušena vlada u Bamaku.

Hilari Klinton kaže da u islamskom Magrebu Al-Kaida nastoji da zajedno sa drugim ekstremističkim grupama potkopa demokratske preobražaje u Severnoj Africi i da je imala ulogu u napadu na američki konzulat u Bengaziju, u Libiji, u kome su ubijeni američki ambasador i još troje Amerikanaca.

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih zemalja predložila je slanje 3 hiljade vojnika za stabilizaciju Malija, obnavljanje odbrambenih snaga te zemlje i isterivanje ekstremista.
XS
SM
MD
LG