Linkovi

Sukobi na demonstracijama u Prištini


Policija u Prištini nastojala je da suzavcem i biber-sprejom rastera demonstrante
Policija u Prištini nastojala je da suzavcem i biber-sprejom rastera demonstrante

Policija koristila suzavac i biber-sprej da bi rasterala demonstrante iz pokreta Samoopredeljenje koji se protive razgovorima sa Srbijom

Policija na Kosovu je bila primorana da upotrebi suzavac da bi u Prištini rasterala nacionaliste koji su je gađali kamenicama, da bi iskazali svoje protivljenje razgovorima sa Srbijom pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Vlasti su danas saopštile da je u sukobu ispred sedišta vlade poveđeno najmanje 18 policajaca i nekoliko demonstranata. Policija je nakratko pritvorila nekoliko poslanika iz ultranacionalističkog pokreta "Samoopredeljenje" koji su se pridružili protestu.

Demonstranti su oštro kritikovali premijera Hašima Tačija, koji se u petak u Briselu sastao sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem, uz posredovanje visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku Ketrin Ešton. To je bio sastanak predstavnika dve strane na najvišem nivou od otcepljenja Kosova 2008.

Pokret "Samoopredeljenje" tvrdi da je sramotno i kriminalno za Tačija da učestvuje u razgovorima sa Srbijom koja, kako se navodi, odbija da se izvini za dvogodišnji rat koji je vodila protiv Albanaca na Kosovu.
XS
SM
MD
LG