Linkovi

Turska upozorava Siriju


Turski oklopni transporter kraj graničnog prelaza prema sirijskom gradu Tel Abjadu, koji je u rukama sirijskih pobunjenika
Turski oklopni transporter kraj graničnog prelaza prema sirijskom gradu Tel Abjadu, koji je u rukama sirijskih pobunjenika

Najviši turski vojni komandant upozorava Siriju da će Turska snažnije reagovati ako ne prekine sa granatiranjem turske teritorije

Komandant trurskih oružanih snaga, general Nedžet Ozel, kaže da će Turska snažnije vojno regovati ako Sirija nastavi da ispaljuje granate preko granice.

General Ozel je to izjavio danas, tokom posete turskom pograničnom selu Akčakale, u kome je prošle nedelje u minobacačkom napadu preko granice poginulo petoro ljudi. Turska je odgovorila šestodnevnim granatiranjem Sirije.

Na sastanku Organizacije za saradnju islamskih zemalja, u Istanbulu, turski premijer Redžep Tajip Erdogan kritikovao je sirijsku vladu rekavši da njene akcije „ranjavaju srce čovečanstva i čitavog islamskog sveta“.

Erdogan je rekao da u Turskoj sada živi 90 hiljada sirijskih izbeglica i da će njihov broj i dalje rasti zbog neprestanih borbi između snaga sirijske vlade i pobunjenika.

U međuvremenu, američki funkcioneri kažu da je 150 američkih vojnih stručnjaka i planera poslato u Jordan kako bi pomogli u prihvatanju talasa sirijskih izbeglica. Pomenuti tim takođe priprema teren za druge mogućnosti, uključujući proširenje konflikta i opasnost da sirijska vlada izgubi kontrolu nad svojim hemijskim naoružanjem.

Ta akciona grupa bazirana je u jednom vojnom objektu severno od jordanske prestonice Amana. List Njujork tajms izveštava da je misija započeta pošto su Sjedinjene Države u maju organizovale vojnu vežbu u Jordanu, u kojoj su učestvovali vojnici iz 19 zemalja.

Ranije ovog meseca Ujedinjene nacije su objavile procenu da je u Jordanu našlo utočište više od sto hiljada sirijskih izbeglica.
XS
SM
MD
LG