Linkovi

Predsednik Obama promoviše čistu energiju


Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

Predsednik Barak Obama, koji prisustvuje Azijsko-pacifičkom ekonomskom forumu u Manili, danas je promovisao tehnologiju za čistu energiju kao alternativu fosilnim gorivima, kako bi se pospešio globalni rast.

Obama je liderima APEK-a na samitu ekonomski obrazložio zašto bi trebalo da pruže snažnu podršku globalnom sporazumu na predstojećoj konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Parizu.

On je istakao da je potez kineskog predsednika Ši Đinpinga tokom nedavne posete Vašingtonu dobar primer da ukoliko zemlja počne da vodi računa o klimatskim promenama, to ne znači automatski da će im se ekonomski rast usporiti. Kineski i američki predsednici su, kao lideri dva najveća svetska zagađivača, postigli sporazum o smanjenju emisija štetnih gasova.

Obama je podsetio da klimatske promene prete ekonomijama 21 zemlje članice APEK-a, odakle dolazi 60 odsto globalnih proizvoda i gde se obavlja više od polovine svetske trgovine.

Za razliku od Obaminog apela za povećanje investicija u čistu energiju, ruski premijer Dmitrij Medvedev ponudio je tom regionu na prodaju više nafte i prirodnog gasa.

XS
SM
MD
LG