Linkovi

Trenutak istine za Evropu


Migranti na granici Grčke sa Makedonijom, 10. septembar 2015.
Migranti na granici Grčke sa Makedonijom, 10. septembar 2015.

U ponedjeljak se u Briselu vanredno okupljaju ministri unutrašnjih poslova koji će na stolu imati novi prijedlog Evropske komisije o razmještanju ukupno 160 hiljada izbjeglica

Za evropske zvaničnike je riječ o ispitu ne samo solidarnosti, već i o pitanju evropskog idenititeta. Ne možemo putovati širom svijeta i promovisati ljudska prava ako ih ne garantujemo izbjeglicama, poručuje Visoka predstavnica EU, dok šefovi diplomatije Češke, Slovačke, Poljske i Madjarske poručuju da neće prihvatiti izbjegličke kvote Brisela.

Evropski vrh je složan u tvrdnji da izbjeglička kriza predstavlja ispit kakav do sada nije bio pred EU - ispit jedinstva, solidarnosti i zajedničke vizije koja prelazi okvire pitanja: šta da se čini sa rijekom izbjeglica koja svakodnevno pristiže?

Sve je dublji jaz izmedju onih koji otvaraju vrata izbjeglicama i onih koji, poput Madjara, brinu samo o zaštiti državne granice.

"Ovo je odlučujući trenutak, odlučujući za našu Uniju. Izbjeglička kriza sa kojom se suočavamo, ne samo mi već i region i cijeli svjet, stavlja na test naše vrijednosti, čak i naš identitet. Ovo je treuntak istine, da vidimo da li smo zaista Evropljani, da li smo zaista Unija. Na ispitu je naša sposobnost da zaštitimo ljude, kao i naša solidarnost, kako medju državama članicama tako i prema onima kojima je pomoć potrebna. Na ispitu je i naš medjunarodni kredibilitet. Nemojte misliti da možemo širom svijeta da promovišemo ljudska prava, ako ne možemo da garantujemo najviše standarde azila unutar EU", rekla je visoka predstavnica EU, Federika Mogerini.

A trenutak odluke bi mogao biti naredni ponedjeljak kada se okupljaju ministri unutrašnjih poslova, tražeći hitna rješenja. Prvo medju njima je prijedlog Evropske komisije o razmještanju ukupno 160 hiljada izbjeglica u svim državama članicama.

"Danas predlažemo drugi po redu mehanizam relokacije za narednih 120 hiljada izbjeglica koje su sada u Italiji, Grčkoj i Madjarskoj. To se mora uraditi! Stotinu šezdeset hiljada, to je taj broj, Evropljani moraju da preuzmu kontrolu i da uzmu stvar u svoje ruke! Zaista se nadam da će sada svi da u ovome učestvuju - bez poezije, bez retorike, akcija je ono što nam treba u ovom terenutku", poručio je predsjednik Evropske komisije, Žan Klod Junker.

Medjutim, već danas ministri spoljnih poslova Češke, Slovačke, Poljske i Madjarske poručuju da neće pristati na prijedlog EK, uz poruku da žele da imaju kontrolu broja izbjeglica koje mogu da prihvate.

U Evropskoj komisiji znaju da će posao ubjedjvanja biti težak, zato danas kažu da danonoćno rade na svim nivoima kako bi se postigao evropski sporazum o tome. Ako ipak ne prodje Junkerov plan razmještanja 160 hiljada izbjeglih, tražiće od luksemburškog predsjedništva i predsjednika Evropskog savjeta da preduzmu korake u svojoj nadležnosti. Kakve - ostaje otvoreno pitanje.

XS
SM
MD
LG