Linkovi

SAD: Novi propisi za smanjenje zagađenja


Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

Prema novim propisima, koje će predsednik Obama predstaviti sutra, energetska postrojenja su obavezna da do 2030. godine smanje ispuštanje ugljen dioksida za 32 procenta u odnosu na nivoe 2005.

Predsednik Barak Obama predstaviće sutra nove mere za smanjenje ispuštanja ugljen dioksida iz termoelektrana u zemlji.

Cilj je da energetska postrojenja smanje ispuštanje ugljen dioksida za 32 procenta ispod nivoa 2005., do 2030. godine. Savezne države bile bi odgovorne za donošenje sopstvenih planova radi dostizanja tog cilja. Ti planovi trebalo bi da stupe na snagu do 2022.

Obama je predstavio preliminarnu verziju novih mera prošle godine, čija bi primena počela dve godine ranije i sa umerenijim ciljem smanjenja ispuštanja gasova za 30 odsto.

Zvaničnici Bele Kuće saopštili su da bi nova verzija, ako bude primenjena, mogla da poveća količinu energije u Sjedinjenim Državama koja se dobija iz obnovljivih izvora energije za 28 odsto.

Obama je u video poruci postavljenoj danas na Fejsbuk stranici Bele kuće rekao da se klima menja i da to pitanje nije problem za druge generacije.

Klima se menja na načine koji su pretnja našoj ekonomiji, bezbednosti i zdravlju, istakao je Obama. On je kao primere naveo sve toplija leta, povećanje nivoa mora i sve češće ekstremne vremenske uslove, nazivajući ih katastrofama koje su sve skuplje i opasnije.

Očekuje se da će se Obaminom planu oštro suprostaviti energetske kompanije i Kongres, u kojem većinu imaju republikanci, te da će postaviti pitanje troškova reformi i posledica po potrošače. Prema projekcijama Bele kuče, domaćinstva će uštedeti 85 dolara godišnje na račune za električnu energije do 2030.

XS
SM
MD
LG