Linkovi

Neočekivana izborna pobeda konzervativaca


Dejvid Kameron lider britanske Konzervativne stranke posle izborne pobede. London, 8. maj, 2015.
Dejvid Kameron lider britanske Konzervativne stranke posle izborne pobede. London, 8. maj, 2015.

Britanski premijer izjavio je da će formirati novu vladu nakon što je njegova Konzervativna partija osigurala ubedljivu većinu; Lider laburista podneo ostavku

Ubedljivom pobedom konzervativaca demantovana su predizborna ispitivanja javnog mnjenja koja su predviđala neizvestan rezultat.

Kameron je osvojio još jedan petogodišnji mandat kao premijer, a njegova Konzervativna partija imaće više od 326 od 650 mesta u Donjem domu britanskog parlamenta. Rezultati su doveliu do ostavki lidera opozicionih partija, uključujući Eda Milibenda, čija je Laburistička partija osvojila drugo mesto. Govoreći posle sastanka sa kraljicom Elizabetom u Bakingemskoj palati, Kameron je obećao da će vladati kao stranka jedne nacije, jednog Ujedinjenog Kraljevstva.

“To znači dati svakome u ovoj zemlji šansu da, bez obzira odakle je, učini najviše u svom životu. To znači pružiti najsiromašnijima šansu za obuku, zaposlenje i nadu u budućnost. I naravno, to znači okupiti zajedno različite narode našeg Ujedinjenog Kraljevstva.”

Škotska nacionalna partija će verovatno imati više uticaja u novoj vladi, nakon što je jasno porazila Laburističku partiju i učinila Škotsku skoro jednopartijskom državom.

“To je istorijski, politički horizont, tektonske ploče škotske politike su pomerene večeras. Ono što vidimo je istorijska prekretnica”, saopštila je Nikola Sturdžon, predsednica Škotske nacionalne partije.

“Čekao sam 45 godina na ovo. Bio sam član stranke 45 godina i sve izbore do sada smo izgubili ili nismo dobro prošli. Ovo je neverovatno. Promenićemo ceo izgled Škotske i Britanije”, naveo je pristalica stranke.

Analitičari smatraju da će konzervativna vlada morati da pronađe zajednički jezik sa Škotskom i njenim zahtevima za većom samostalnošću. Lider Laburističke partije Ed Milibend nazvao je izbore teškim vremenom za tu partiju.

“Ovo je zaista bila razočaravajuća i teška noć za laburističku partiju. Nismo dostigli ciljeve koje smo hteli u Engleskoj i Velsu, a u Škotskoj smo videli talas nacionalizma koji je savladao našu partiju.”

Što se tiče budućnosti, očekuje se da će premijer Dejvid Kameron održati predizborno obećanje o organizovanju referenduma o tome da li bi velika Britanija, peta po redu ekonomija u svetu, trebalo da ostane u Evropskoj Uniji. Pojedini britanski analitičari u medijima su izneli spekulacije da bi pobeda konzervativaca mogla da dovede do takvog referenduma u Britaniji u naredne dve godine.

XS
SM
MD
LG