Linkovi

Dačić: Doprinećemo smanjenju tenzija u Ukrajini


Srpski šef diplomatije, Ivica Dačić na sastanku u Kijevu, 23. decembar 2014.
Srpski šef diplomatije, Ivica Dačić na sastanku u Kijevu, 23. decembar 2014.

Srpski šef dipomatije posetio Ukrajinu i poručio da prednost treba dati političkom dijalogu.

U svojstvu budućeg predsedavajućeg Organizacijom za evropsku saradnju i bezbednost, srpski šef diplomatije Ivica Dačić posetio je danas Ukrajinu, gde je poručio da će Srbija učiniti sve da doprinese deeskalaciji sukoba u toj zemlji.

Ukrajinska kriza biće prioritet delovanja Srbije tokom predsedavanja OEBS, poručio je danas, tokom posete Kijevu srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i zatražio od svih da imaju poverenje u Srbiju kao ozbiljnu zemlju koja neće navijati ni za koga, već će biti verna principima OEBS.

Srbija želi da njeno predsedavanje bude transparentno, nepristrasno, objektivno, i da bude od koristi za OEBS, izjavio je Dačić posle susreta sa ukrajinskim šefom diplomatije Pavlom Klimkinom.

"Ja se zalažem za striktno poštovanje dogovora i protokola iz Minska, na osnovu plana predsednika Porošenka. I očekujem da trilateralna kontakt grupa brzo nastavi sa radom na rešavanju svih pitanja koja su predviđena tim dogovorom", rekao je srpski šef diplomatije.

Dačić, koji boravi u Ukrajini u svojstvu budućeg predsedavajućeg OEBS-a, izrazio je žaljenje zbog tragičnih događaja u toj zemlji i, pozivajući se na iskustva bišve Jugoslavije, istakao da po svaku cenu treba zaustaviti nasilje i poštovati prekid vatre.

"Bilateralno, želimo što bolje odnose, i to sam rekao ukrajinskom šefu diplomatije. Treba da nastavimo razgovore o raznim temama, imamo sporazum o slobodnom putovanju bez viza, treba razmišljati, ako je to moguće, i o sporazumu o slobodnoj trgovini. Jer mislim da imamo mnogo zajedničkih ekonomskih interesa", istakao je Dačić.

Posle razgovora sa domaćinima u Ukrajini, Dačić je poručio da treba dati prednost političkom procesu. Ovo je za Srbiju veliki izazov i prilika da pokaže da je zemlja koja može da pomogne u deeskalaciji različitih konflikata, zaključio je Dačić.

XS
SM
MD
LG