Linkovi

Rasmusen: Potezi Rusije izazov miru Evrope


Vršilac dužnosti ukrajinskog ministra odbrane Mihajlo Koval i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen na početku sastanka ministara odbrane NATO-a i Ukrajine.
Vršilac dužnosti ukrajinskog ministra odbrane Mihajlo Koval i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen na početku sastanka ministara odbrane NATO-a i Ukrajine.

Danas u Briselu, ministri odbrane NATO po prvi put u ovom formatu i sa pogledom na dugoročne posljedice, razmatraju bezbjednosnu situaciju nastalu posle ruske agresije na Ukrajinu.

Otvarajući današnji sastanak ministara odbrane NATO zemalja, generalni sekretar Anders Fog Rasmusen nije birao riječ za ono što je nazvao "ozbiljnim ruskim izazovom slobodi i miru u Evropi" - bez iznenadjenja, jer od prvih trenutaka ruske invazije a potom i aneksije Krima te nastavka ukrajinske krize, NATO put Moskve šalje poruke da se geopolitički planovi ne mogu rješavati vojnom silom.

Zato generalni sekretar naglašava:

"Ovo je važan sastanak u važno vrijeme - riječ je o diskusiji o širim implikacijama ruske agresije na Ukrajinu po naš Savez. Nakon hladnog rata, NATO uporno uključuje Rusiju u projekat gradnje strategijskog partnestva, tražeći tačke saradnje, a ne sukoba. I jedno vrijeme su odgovorne i konstuktivne akcije ruske strane bile važan dio gradnje stabilnosti i bezbjednosti euro-atlantskog prostora.”

I zaista jeste bilo tako - ko god da je prethodnih godina pa čak i mjeseci pratio rad zajedničkog NATO-ruskog savjeta, mogao je primjetiti da se njemu i njegovim zaključcima pridavala posebna pažnja

"Medjutim, danas su neodgovorne i nezakonite akcije Rusije ozbiljan izazov cijeloj Evropi - njenoj slobodi i miru. Jer, Rusija je pokazala spremnost da upotrijebi silu kako bi ponovno crtala granice, ponovno uspostavila linije podjele u Evropi i kako bi destabilizovala suverene nacije nastojeći da postigne vlastite geopolitičke ciljeve."

Zato ministri odbrane razmatraju šta je Alijansa sve do sada učinila kako bi odgovorila na bezbjednosnu prijetnju - rasporedjene su odredjene, neki bi rekli, simbolične snage u NATO članice koje graniče sa Rusijom i Ukrajinom, nekoliko eskadrila borbenih aviona je dato na posudbu kako bi i iz zraka nadgledali i čuvali NATO prostor.

Medjutim, sada se svi pitaju: da li je to bilo dovoljno i šta činiti ako to ne bude slučaj? Sa svoje strane, sluteći da se i NATO sprema da na neki način zvecka oružjem, stalni ruski predstavnici u zajedničkim tijelima su najavili da će trajno napustiti rad u njima, dakle, prekinuti saradnju i da ti prostor akcijama "vojne prirode".

Baciće to Istočnu Evropu nazad u doba h;adnog rata a sve nas nazad u trku u naoružavanju, prenose agencije izjavu ruskog ambasadora pri NATO, Aleksandra Grušenka. Ipak, poručeno je, ruska strana će sačekati konačne odluke ministara koji, pored ostalog, pozivaju Moskvu da konačno uzme učešće u traženju trajnog rješenja ukrajinske krize - za početak da saradjuju sa novoizabranim ukrajinskim predsjednikom.
XS
SM
MD
LG