Linkovi

Jovičić: Skrećemo pažnju administracije i medija


Vladimir Jovičić, otpravnik poslova ambasade Srbije u Vašingtonu
Vladimir Jovičić, otpravnik poslova ambasade Srbije u Vašingtonu

Otpravnik poslova ambasade Srbije u Vašingtonu za Glas Amerike govori o koracima koje je ambasada preduzela u informisanju američke javnosti i humanitarnim aktivnostima koje koordiniše sa srpskom dijasporom.

Ambasada Srbije u Vašingtonu nastoji da informiše američku javnost i relevantne institucije o razmerama humanitarne krize u Srbiji posle poplava koje su zadesile region, izjavio je za naš program Vladimir Jovičić, otpravnik poslova ambasade Srbije u Vašingtonu. Ambasada ujedno, u saradnji i koordinaciji sa dijasporom, planira niz aktivnosti kako bi se skrenula pažnja javnosti i prikupljala pomoć za žrtve poplava.

"S obzirom na težinu situacije i sve što se desilo odmah smo reagaovali ka administraciji, Stejt Departmentu, Kongresu i svim specijalizovanim agencijama koje mogu da pruže pomoć. Takodje potrudili smo se da, u meri koja je moguća, koristeći pomoć javnih ličnosti Srbije i naše dijaspore, privučemo pažnju američkih medija. U tome smo donekle uspeli, naravno obzirom na težinu situacije i činjenicu da je nama to apsolutni prioritet možemo biti donekle nezadovljni, ali ćemo nastaviti naše napore i truditi se da vidljivost bude još veća obzirom da nas posle ovog perioda neposredne opasnosti verovatno čeka dug period obnove i rekonstrukcije."

Srpska dijaspora odmah je reagovala na krizu počevši da prikuplja i šalje donacije preko vladinih i nevladinih organizacija, kao i srpske crkve u Vašingtonu. Otpravnik poslova Jovičić ističe da je u SAD uobičajena praksa prikupljanje finansijske pomoći, iako je svaka vrsta pomoći dobrodošla. Ambasada je na svom vebsajtu i Fejsbuk stranici objavila brojeve računa preko kojih se može uplatiti novčana pomoć stradalima. Jovičić ističe da će se ambasada Srbije truditi da održi pažnju javnosti i donatora u dužem roku.

"Mi ćemo pokušavati da to bude dug proces. Ne želimo da se sva energija potroši u jednom mahu pošto će u narednom periodu biti potrebna sva pomoć. Mi smo u koordinaciji sa udruženjima naše dijaspore na konzularnom područuju ambasade u Vašingtonu ali i generalnih konzulata u Njujorku i Čikagu. Očekujemo da u narednom periodu bude niz aktivnosti koje će biti vrlo raznorodne i kojima ćemo u odgovarajućem tempu uspeti da privučemo pažnju i nadam se pribavimo pomoć za postradali narod područja u Republici Srbiji. Što se tiče pomoći, kao što smo ranijih dana činili, mi to radimo ili direktnim obaveštavnjem dijaspore, slanjem mejlova, ali je najefikasniji i najbolji način da se to učini preko sajta ambasade Srbije u Vašingtonu. Ambasada je otvorila i Fejsbuk stranicu, takodje se mogu informisati preko zvaničnih sajtova generalnih konzulata u Njujorku i Čikagu. Naravno, uvek smo otvoreni i ko god želi direktnu komunikaciju sa ambasadom i generalnim konzulatom u Njujorku, odnosno Čikagu, treba slobodno da nam se obrati i dobiće odgovarajuća upustva."

U naredna tri dana, gradjani će u ambasadi Srbije u Vašingtonu moći da se upišu u knjigu žalosti zbog žrtava poplava na BAlkanu.
XS
SM
MD
LG