Linkovi

SAD: Oštra debata o Ukrajini


Predsednik Barak Obama razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o krizi u Ukrajini
Predsednik Barak Obama razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o krizi u Ukrajini

Događaji u Ukrajini obnovili su debatu u Vašingtonu o tome da li je administracija predsednika Baraka Obame naivna u procenjivanju spoljnopolitičkih ciljeva i motivacije američkih rivala.

Ukazujući na nastavljeno krvoprolića u građanskom ratu u Siriji, nuklearne ambicije Irana i intervenciju Rusije u Ukrajini, republikanski zakonodavci kritikuju ulogu predsednika Obame na svetskoj sceni.

Jedan od takvih kritičara je republikanski senator Ted Kruz.

“Putinova agresija je posledica slabosti predsednika Obame. Politika Bele kuće se sastoji od otuđivanje i napuštanja prijatelja.”

Republikanac Majk Rodžers, predsedavajući Odbora za obaveštajne službe Predstavničkog Doma Kongresa ide dalje:

Sve do sada mislili smo da živimo u nekom drugom stoleću, administracija je verovala, ‘ako se mi budemo lepo ponašali prema svima, svi će se lepo ponašati prema nama.’ Nažalost, Putin i Ruska Federacija vide svet drugačije.”

Portparol Bele kuće Džej Karni je na to odgovorio:

“Iznosi se neosnovana tvrdnja da su akcije predsednika Rusije posledica akcija Sjedinjenih Država. Svaki poznavalac istorije Rusije i bivšeg Sovjetskog Saveza odbacio bi takvu ocenu.”

Majkl O Henlon, analitičar Instituta Brukings, smatra da predsednik Obama treba da se usredsredi na tekuću situaciju u Ukrajini.

“Mislim da predsednika ne treba da brine, niti mislim da smatra da treba svojim narednim potezima u odnosu na ukrajinsku krizu treba da dokaže da nije tačna kakofonija kritike njegove navodno pogrešne politike. Previsoka je opasnost i previsoki su rizici od povlačenja potencijalno pogrešnih poteza.”

O Henlon smatra da je dosadašnje reagovanje administracije na situaciju u Ukrajini prilično odrešito, dok predlaže još odlučnije mere.

“Ukoliko Rusija izvrši neku vrstu direktnog napada na Ukrajinu, mislim da bi trebalo ozbiljno uzeti u obzir pružanje pomoći ukrajinskim snagama odbrane.”

Rusija tvrdi da na Krimu nastoji da zaštiti Ruse koji tamo žive od navodno “nelegitimne” ukrajinske vlade.
XS
SM
MD
LG