Linkovi

Obama predstavio budžet za 2015.


Primerci predloga budžeta predsednika Baraka Obame na Kapitol Hilu
Primerci predloga budžeta predsednika Baraka Obame na Kapitol Hilu
Američki predsednik Barak Obama ponovo traži poreske olakšice za siromašne i porodice srednje klase, u sklopu predloga vladinog budžeta za fiskalnu 2015. godinu.

Obama je danas predstavio svoje viđenje vladine potrošnje u sledećoj godini, koje je procenio na skoro 4.000 milijardi dolara. Obraćajući se građanima iz jedne škole u okolini Vašingtona, Obama je zatražio veće poreske olakšice za porodice sa malom decom, ali i dodatne olakšice za više od 13 miliona radnika, koji nemaju decu.

Obama tokom današnjeg predstavljanja budžeta u osnovnoj školi Pauel u Vašingtonu
Obama tokom današnjeg predstavljanja budžeta u osnovnoj školi Pauel u Vašingtonu
Američki predsednik rekao je da je njegov predlog budžeta za 2015. odraz najstojanja da se pozabavi nejednakostima u primanjima i ogromnim disparitetom između najbogatijih i najsiromašnijih Amerikanaca.

Pored toga predsednik Obama je predložio da smanjenje poreza onima koji plaćaju univerzitetsko obrazovanje postane stalno, a da se takođe otvore automatski penzioni računi za milione radnika , koji nemaju sličan račun, koji im sponzoriše poslodavac.

Obama je u predlogu budžeta zatražio 56 milijardi nove potrošnje, koja bi trebalo da se rasporedi između vojske i unutrašnjih programa. Američki predsednik takođe želi 300 milijardi u naredne četiri godine za infrastrukturu, delom da bi se popravili mostovi u drumovi, koji su u vrlo lošem stanju.

Kako bi pokrio svoje predloge, Obama je takođe predložio eliminaciju nekoliko poreskih olaškica koje idu u korist najbogatijim Amerikancima.

Predlozi koji se tiču potrošnje verovatno će naići na veliki otpor republikanskih zakonodavaca u Kongresu, koji često traže smanjenje vladine potrošnje i snižavanje poreza. Međutim, dva različita plana takođe će poslužiti kao platforma pred kongresne izbore u novembru, na kojima se bira svih 435 članova Predstavničkog doma i trećina od ukupno 100 članova Senata.
XS
SM
MD
LG