Linkovi

Janukovič održao konferenciju za novinare


Građani Kijeva gledaju konferenciju svrgnutog predsednika Janukoviča na televiziji u jednom loklanom restoranu
Građani Kijeva gledaju konferenciju svrgnutog predsednika Janukoviča na televiziji u jednom loklanom restoranu

Svrgnuti predsednik Ukrajine obratio se putem ruske televizije iz Rostova na Donu, poručivši da su ga “nacionalističke, pro-fašističke bande”, koje podržava samo manjina Ukrajinaca, primorale da siđe s vlasti...

Nova vlada Ukrajine saopštila je da će tražiti izručenje opozvanog predsednika Viktora Jankuviča, koji je danas održao konferenciju za novinare u Rusiji. To je bio prvi javni nastup Janukoviča otkako je prošle nedelje napustio Kijev. Ukrajinsko tužilaštvo tereti su Janukoviča za masovno ubistvo i želi da mu se sudi pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

Viktor Janukovič se u petak pojavio na ruskoj televiziji. Na konferenciji za novinare u Rostovu na Donu, Janukovič je rekao da će nastaviti da se bori za budućnost Ukrajine.

„Svo oružje treba da bude predato ministarstvu unutrašnjih poslova, vladine zgrade treba da budu oslobođene, a barikade uklonjene sa svih trgova i ulica“.

Janukovič je apelovao na Ukrajince da uskrate podršku prelaznoj vladi, rekavši da ostaje “legitimno izabrani predsednik Ukrajine”. On je rekao da su ga “nacionalističke, pro-fašističke bande”, koje podržava samo manjina Ukrajinaca, primorale da siđe s vlasti.

Janukovič je dodao da je izlaz iz sadašnje situacije da se primeni dogovor koji je postigao sa opozicijom, prema kojem je trebalo da predsednički izbori budu održani u decembru.

Janukovič je napustio Kijev prošle subote, posle brutalnog gušenja antivladinih protesta, koje je - prema tvrdnjama opozicije - on naredio. Bivši predsednik međutim negira te optužbe. Opozicija tvrdi da su snajperisti i policija ubili do 80 ljudi.

Opozicioni lider Vitalij Kličko rekao je da će Ukrajina zatražiti ekstradiciju bivšeg predsednika.

„Siguran sam da Janukovič mora da bude vraćen u Ukrajinu. Uveren sam da će do toga doći, jer je bilo toliko pogibija, a krv poginulih je na njegovim rukama . Zbog toga on mora da bude vraćen u Ukrajinu“.

Ukrajinski parlament je ranije ove nedelje glasao da se Janukoviču i njegovim saučesnicima sudi pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu. Međutim, britanski analitičar Fil Klark smatra da nije verovatno da će Moskva izručiti Janukoviča.

“Odreći se Janukoviča poslalo bi vrlo loš signal ruskoj populaciji u Ukrajini. Ako slučaj pred Medjunarodnim krivičnim sudom i bude otvoren tužilac će imati vrlo težak politički zadatak da pokuša da ubedi Moskvu da izruči Janukoviča“.

Klark kaže da u međuvremenu ima dosta toga što vlasti u Ukrajini mogu da urade.

"Ima dosta očevidaca koje je moguće pronaći. Ima dosta fizičkih dokaza o akcijama protiv demonstranata prošle nedelje. Prema tome, što pre ukrajinske vlaste reaguju i počnu da prikupljaju te dokaze, to će lakši biti zadatak Međunarodnog krivičnog suda“.

Ukrajina još nije potpisala statut Međunarodnog krivičnog suda i morala bi prvo da prihvati njegovu jurisdikciju. Međutim, analitičari smatraju da bi i u tom slučaju sudije u Hagu verovatno preporučile da se Janukoviču sudi u Ukrajini.
XS
SM
MD
LG