Linkovi

Demonstranti upali u vladine zgrade


Demonstranti čuvaju barikade suočeni sa specijalcima u Kijevu, 24. januara 2014.
Demonstranti čuvaju barikade suočeni sa specijalcima u Kijevu, 24. januara 2014.

Demonstranti u Ukrajini postavili su nove ulične barikade i zauzeli glavnu zgradu ministarstva poljoprivrede u Kijevu, gdje nisu naišli na otpor policije.

Demonstranti u Ukrajini podigli su danas dodatne barikade na centralnom trgu u prijestonici Kijevu, gdje vlada krhko primirje nakon sinoćnjeg nesupjeha nove runde razgovora predstavnika opozicije i vlade.

Demonstranti u Ukrajini postavili su nove ulične barikade i zauzeli glavnu zgradu ministarstva poljoprivrede u Kijevu, gdje nisu naišli na otpor policije. Sinoć su takođe upali u niz kancelarija regionalnih vlasti u zapadnom dijelu zemlje, te primorali jednog guvernera lojalnog ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču da podnese ostavku. Opozicioni aktivisti poručuju da je cilj da se okupiraju sve administrativne zgrade centralne vlade kako bi se zaustavio njen rad, ali da to neće biti urađeno nasilnim putem.

„Ovo je početak nove akcije, nove operacije 'Okupiraj Ukrajinu' i ministarstvo poljoprivrede je prvi organ centralne vlade koji su naši aktivisti okupirali. Naš cilj je da slomimo ovu diktaturu mirnim sredstvima", kaže opozicioni aktivista Aleksandar Daniljuk.

Daniljuk je najavio da će uslijediti dalje okupacije u prijestonici i drugim gradovima širom Ukrajine. Opozicija je, u međuvremenu, ponovo upozorila ukrajinskog predsjednika da vrijeme ističe za rešavanje političke krize.

„Vrijeme ističe, ali smo mi i dalje sposobni da kontrolišemu situaciju. To ne može međutim vječno da traje i to smo saopštili predsjedniku. Na njemu je da riješi ovu dramatičnu krizu“, kaže Arsenij Jacenjuk, vodja opozicione otadžbinske partije.

Opozicioni lideri i njihove pristalice traže smjenu vlade premijera Mikole Azarova, prevremene predsjedničke izbore i ukidanje nedavno nametnutih ograničenja na organizovanje protesta. Janukovič, koji se danas sastao sa evropskim komesarom Štefanom Fileom, pristao je na niz ustupaka. Ukrajinski predsjednik je prethodno na sastanku sa vjerskim liderima najavio da će na vanrednoj sjednici parlamenta, koja počinje u utorak, biti usvojene izmjene sastava vlade, odobrena amnestija pritvorenim aktivistima koji nisu počinili ozbiljna krivična djela, te promijenjeni oštri zakoni protiv protesta.

Predstavnici vlasti pak saopštavaju da takođe imaju listu zahtjeva, koji nisu ispunjeni.

„Lideri opozicije su nažalost drugi put odbili da javno osude akcije ekstremista. Takođe nisu osudili zauzimanje zgrada lokalnih administracija. Postavlja se pitanje da li su opozicioni lideri spremni da kontrolišu dalji razvoj radikalnih događaja“, izjavila je Olena Lukaš, ministarka pravde Ukrajine.

U sukobima demonstranata i policije poginule su najmanje tri osobe. Zbog reakcije vlasti na pro-evropske proteste, francusko i njemačko ministarstvo spoljnih poslova pozvali su ukrajinske ambasadore u tim zemljama na razgovor. Nevladina organizacija Hjuman rajts Voč saopštila je danas da ništa ne može da opravda okrutna premlaćivanja i torturu za koje je, kako je navela, odgovorna policija. Takođe je zatražila sprovođenje istrage.
XS
SM
MD
LG