Linkovi

Kineski avioni u spornoj vazdušnoj zoni


Arhivski snimak aviona Japanskih snaga samoodbrane koji preleće iznad spornih ostrva u Istočnom kineskom moru.
Arhivski snimak aviona Japanskih snaga samoodbrane koji preleće iznad spornih ostrva u Istočnom kineskom moru.

Kineski lovci "identifikovali" su dva američka i deset japanskih aviona tokom leta iznad posrnih ostrva pod kontrolom zvaničnog Tokija, za koje Peking tvrdi da pripadaju Kini.

Kina je saopštila da je poslala dva borbena aviona da nadgledaju američke i japanske letelice koje su ušle u novoobjavljenu zonu vazdušne odbrane iznad Istočnog kineskog mora.

Kineska državna novinska agencija Šinhua prenosi izjavu portparola ministarstva odbrane Šen Đinkea da su kineski "lovci" identifikovali dva američka i deset japanskih aviona tokom nihovog leta iznad spornih ostrva koja su pod kontrolom zvaničnog Tokija, iako Peking tvrdi da pripadaju kineskoj teritoriji.

U izveštaju se ne navodi da je došlo do bilo kakve komunikacije ili bilo koje druge vrste kontakta između kineskih aviona i američkih i japanskih letelica. Ni Vašington ni Tokio još nisu komentarisali izveštaj agencije Šinhua.

Peking je još juče objavio da je poslao "lovce" u misiju nadgledanja, ali su zvaničnici tek danas prvi put naveli da su praćene određene strane letelice.
XS
SM
MD
LG