Linkovi

Bezbednosni dijalog SAD i Avganistana


Suzan Rajs:Neizvesno da li će američki vojnici ostati u Avganistanu
Suzan Rajs:Neizvesno da li će američki vojnici ostati u Avganistanu

U sklopu pregovora o novom bilateralnom bezbednosnom sporazumum, Hamid Karzai zatražio pismo izvinjenja od Vašingtona.

Vašington se neće izvinjavati za greške počinjene tokom rata u Avganistanu, izjavila je šef Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Suzan Rajs.

Rajs je to rekla posle sinoćnog saopštenja portparola avganistanskog predsednika da Hamid Karzai očekuje pismo sa izvinjenjem predsednika Baraka Obame, u sklopu pregovora o novom bezbednosnom sporazumu dve zemlje.

Američki zvaničnici su potvrdili da je Karzai u sinoćnom razgovoru sa državnim sekretarom Džonom Kerijem zatražio takvo pismo. Međutim, Suzan Rajs je u intervjuu za kablovsku televizijsku mrežu CNN rekla da “nema potrebe” da se Vašington izvinjava Avganistanu, ističući da su SAD podnele žrtve i pružile podršku demokratskom napretku Avganistana, kao i u borbi protiv pobunjenika i terorističke mreže al-Kaida u toj zemlji.

Razgovor između Kerija i Karzaija vođen je pred sutrašnji sabor avganistanskih lidera, koji bi trebalo da odobre ostanak ograničenog broja američkih vojnika u Avganistanu radi obuke snaga bezbednosti zemlje, posle povlačenja većine međunarodnih snaga krajem iduće godine
XS
SM
MD
LG