Linkovi

Nacionalizam u Rusiji


Ruski nacionalnisti, od kojih su neki podizali ruke u nacističkom pozdravu, protestuju zbog imigranata za vreme Dana nacionalnog jedinstva u Moskvi 4. novembra 2013.
Ruski nacionalnisti, od kojih su neki podizali ruke u nacističkom pozdravu, protestuju zbog imigranata za vreme Dana nacionalnog jedinstva u Moskvi 4. novembra 2013.

Ruski nacionalisti smatraju da njihovu egzistenciju ugrožava dolazak radnika iz centralne Azije.

Posle Sjedinjenih Država, Rusija je druga zemlja na svetu po broju radnika imigranata, kojih po zvaničnim procenama ima 12 miliona. Dok deset odsto svih radnika u Rusiji potiče iz centralne Azije, dopisnik Glasa Amerike Džejms Bruk izveštava o rastućim tenzijama izmeđ ruske, tradicionalno slovenske populacije, i novopridošlih građana.

Omiljena parola bila je: “Rusija – Rusima, Moskva - Moskovljanima”. Praznik je bio Dan nacionalnog jedinstva. Međutim, umesto poziva na jedinstvo, među ruskim raznovrsnim religijama i narodima, demonstranti su skandirali: “Uskoro, Moskva će biti beli grad”.

Gradske vlasti izmestile su demonstracije u radničko predgrađe, daleko od centra Moskve, uz snažne mere obezbeđenja.

Uprkos tome, hiljade ljudi došle su da protestuju zbog radnika iz Centralne Azije i regiona Kavkaza.

Vladimir Tor je vođa nacionalista.

"Mi se zalažemo za slavljenje ruskog nacionalnog interesa, za rusku nacionalnu demokratsku vladu, za uvođenje viznog režima za republike u Centralnoj Aziji i na Kavkazu”.

Kozaci su, kroz istoriju, održavali bezbednost na ruskim granicama sa muslimanskim jugom. Jedan od njih, Sergej, kaže da su doseljenici doprineli da se dnevnice smanje.

“Vlada je stvorila specifične uslove da bi sve te azijske, kavkaske i manjinske grupe došle ovde da rade, jer se vladi više isplati da im plaća niže dnevnice, nego da plaća Slovene. Međutim, mi Sloveni imamo veliku populaciju, i za nas nema posla”.

Nagli porast muslimanske populacije Moskve je dokaz da se Rusija sve više oslanja na jeftinu radnu snagu muslimanskih imigranata. Međutim, mnogi stanovnici prestonice zbog toga su počeli da strahuju od gubitka kontrole.

Vladimir Žirinovski, nacionalistički političar i miljenik Kremlja, nedavno je na državnoj televiziji pozvao na uvođenje kontrole rađanja u kineskom stilu, kada je reč o porodicama na ruskom Kavkazu.

“Treba im dozvoliti da imaju prosečan broj beba kao porodica iz srednje klase, dvoje ili jedno, to je sve. Trebalo bi da plate kaznu za treće dete. Ako ne žele da to poštuju, mi ćemo ih izolovati, okružićemo njihovu teritoriju bodljikavom žicom”.

Ljudmila Aleksejeva, veteran borbe za ljudska prava u Rusiji, optužuje Kremlj da sprovodi opasnu strategiju.

“Oni potpiruju sukob između različitih nacionalnosti. Na taj način odvlače pažnju, uzimaju nezadovoljstvo građana vladom i pretvaraju ga u nezadovoljstvo ljudima drugih nacionalnosti. To se lako može videti”.

Međutim, ti mladi demonstranti možda su vrh brega rastuće ksenofobije u Rusiji. Nedavna anketa, koju je sprovela firma za istraživanje javnog mnjenja Levada, ustanovila je da 81 odsto Moskovljana kaže da bi voleli da imigranti iz Centralne Azije budu deportovani, a 84 procenta navodi da želi da Kremlj prestane da daje subvencije Kavkazu.

Ruska nova, postsovjetska generacija, po svemu sudeći odrasta u nacionalističkom duhu.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG